Eerste Groot Nederlands Radiodictee

Op zaterdag 15 december kan iedereen meeschrijven met het radiodictee op NPO Radio 1, dat gepresenteerd wordt als opvolger van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Die tv-versie werd vorig jaar zonder pardon van de buis gehaald.

Taalvirtuoos en BN’er Wim Daniëls schrijft de tekst van het dictee, dat traditiegetrouw voorgelezen zal worden door Philip Freriks. De auteur meldde al omineus dat “het dictee meer moet zijn dan een verzameling moeilijke woorden”, zonder aan te geven welke woorden dan precies moeilijk zijn. In de Doelenzaal van de bibliotheek van Haarlem nemen twintig mede-BN’ers het op tegen evenzoveel luisteraars van De Taalstaat. Het evenement is georganiseerd door NPO in samenwerking met Onze Taal en het productiehuis Men at Work. Dat laatste bedrijf verzorgde ook jarenlang de tv-editie van het Groot Dictee.

Het programma begint om stipt om 11 uur in de ochtend. Vanaf 10 uur kunnen liefhebbers terecht in de bibliotheek Haarlem Centrum om via een livestream mee te schrijven met het dictee. Toegang is gratis, maar u moet wel even kaarten bestellen. Dat kan via de site van de bibliotheek.

Ook andere plaatsen hebben zich aangesloten bij het initiatief. Bijvoorbeeld in Breda, waar de befaamde organisatoren van het Roparundictee een meeschrijfsessie organiseren in de bibliotheek. De deelname op 15 december is gratis, maar je moet je wel even aanmelden. Dat kan hier. Daarna kun je in Breda vanaf 10.15 uur in de Nieuwe Veste aan de slag. Het programma start om 10.45 uur. Na afloop van het dictee wordt dit (gezamenlijk) nagekeken. Omstreeks 13.00 uur volgt de uitslag en nabespreking.