Vierde Groot Radiodictee

Op zaterdag 6 november, live vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen, presenteert NPO Radio 1 voor de vierde keer Het Groot Dictee der Nederlandse taal. Frits Spits van De Taalstaat is wederom gastheer. Voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet leest het dictee voor dat is geschreven door taalkundige Wim Daniëls.

Na een jaar thuis meeschrijven met het dictee, mogen weer schrijven op locatie met prominenten en luisteraars van De Taalstaat. In de universiteitsbibliotheek in Nijmegen doen onder meer deze prominenten mee:

  • Hubert Bruls, Nijmeegse burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsberaad
  • Thomas Olde Heuvelt, thrillerschrijver
  • Lisa Westerveld, GroenLinks-Kamerlid
  • Tim Hogenbosch, Nijmegenaar, boswachter, fervent Twitteraar en KRO-NCRV jeugdpresentator
  • Pieter Derks, cabaretier/columnist
  • Margriet Vroomans, presentator van De ochtend van 4

Luisteraars van De Taalstaat kunnen op 6 november meeschrijven vanuit huis tijdens de uitzending, of in een van de deelnemende bibliotheken in ons land. De jury bestaat uit schrijver Wim Daniëls en Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal.

Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen op het belang van spelling. “De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen.”

Luister naar het dictee bij De Taalstaat, zaterdag 6 november om 11:00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met De Taalstaat (KRO-NCRV), het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.