[slickquiz id=225]
Dictee van maandag 27 november
Onze wekelijkse spellingtest, deze keer verzorgd door gastredactrice Annemarie Braakman-Ven. Uiteraard is Sinterklaas het thema van de week. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!
De tweede klopt niet. Wel staat het goed bij: “Helaas, fout. Het goede antwoord is: … , maar die mogelijkheid was er niet. 🙁
De opgave is correct, maar bij ‘Helaas, fout’ werd inderdaad een vormvariant gebruikt (ook correct, dat wel). Dat is hersteld.
Mooie foto bij het dictee. Zijn dat de kinderen van Annemarie of is het een oude foto van haarzelf?
Dit zijn de kinderen van Annemarie op bezoek bij de stokoude katholiek, dit jaar.
M.i. is ook zwartepietendiscussie (opgave 6) niet juist. Het is toch Zwarte Pietendiscussie?
Ja, maar ook weer zwartepietenbeleid (GB), helaas zonder verklarende omschrijving. Er is niet uit te komen. Het verschil is zo subtiel, dat ook de Taalunie er geen wijs uit wordt; zie hun advies over de kwestie.
Bij ‘protest’ heeft VD: zwartepietenprotest.
Nog een foutje ontdekt in vraag 3, Jeroen. Ik heb je geappt.
En die stokoude katholiek was dit jaar (ook) bij ons op bezoek, in Aalsmeer.
Misschien mogen ze nog een keer op audiëntie in Spanje … met de zak of zo.
Voor de geïnteresseerden: dit bleek geen fout te zijn.
Kom ik nog even terug op dit dictee.
Een harde noot om te kraken, dit gepeperde dictee van Annemarie over sint en zijn Pieterbaas (jaja, met hoofdletter).
Door dit dictee kwam ik erachter dat het GB zowel het los geschreven goedheilig man als goedheiligman aaneengeschreven kent als trefwoord. Misschien niet bij iedereen bekend?
VD kent alleen goedheilig man.
Een nadeel hiervan is wel dat dit woord/deze woordgroep aan waarde heeft verloren als dicteeopgave.
Ja, inderdaad, zoals verscheidene beruchte valkuilen. Toentertijd mag nu ook toendertijd zijn, vanjewelste mag ook van jewelste worden, et cetera (misschien wordt ook etcetera straks goedgekeurd).
Zelfs ‘van je welste’ wordt goedgekeurd door GB en die gaat hiermee nog verder dan Onze Taal die ‘vanjewelste’ en ‘van jewelste’ kent op spellingsite.nu.
Zelfs in het GB 1995 vind je alleen vanjewelste.
In verreweg de meeste gevallen is het zo dat woordgroepen aaneengroeien door het vele gebruik, maar hier gebeurt dus het tegenovergestelde.
Er is echter wel een verschil met goedheilig man/goedheiligman. Die zijn allebei als trefwoord opgenomen in GB en dat is niet het geval bij vanjewelste. De vormvarianten ‘van jewelste’ en ‘van je welste’ worden bij de Toelichting genoemd. Als je bij oGB ‘van jewelste’ of ‘van je welste’ intypt dan krijg je een niet-gevondenmelding met de vraag of je misschien vanjewelste bedoelde.
Dat maakt wel een verschil, want bij de Tips, Spelregels voor dictees, van auteurs Edward/Jeroen op deze site lees ik: de nuancerende opmerkingen onder ‘details’ bij de lemmata in de Woordenlijst dient u te negeren. ‘Alleen de schrijfwijze van de trefwoorden zelf geldt.’