Koken in Kampen

Dicteeliefhebber René Dijkgraaf dook op in Kampen, waar het zevende Rotarydictee plaatsgreep. Op zijn nieuwe T-shirt de intrigerende tekst ‘Zijn dit überhaupt Nederlandse woorden?’ Ondanks zijn scepsis won hij ruim in de categorie ‘specialisten’.

Kampen 2019

door René Dijkgraaf

Donderdag 28 februari tegen halfacht werd het allengs stiller in de normaal zo sfeervolle zaal van het Ichthus College in Kampen, waar de plaatselijke Rotary voor de zevende keer een dicteewedstrijd had georganiseerd. Titelverdediger de ChristenUnie moest het dit jaar opnemen tegen maar liefst veertien andere teams, waaronder het CDA, Punten en Komma’s en Notarieel. Het dicteegilde werd vertegenwoordigd door Dian van Gelder, Rein Leentfaar, Jan Riefel en René Dijkgraaf. Allen waren in gespannen afwachting van de tekst waarmee Rotarian Hans Renkema hun spellingvaardigheid dit jaar weer zou gaan testen. Het bleek een mooi verhaal te zijn over inductiekoken, geïnspireerd door Renkema’s persoonlijke ervaringen. Hij verklapte dat hij niet alleen enthousiast was over de verlaging van zijn CO2-uitstoot, maar met name over het verdwijnen van een huishoudelijke taak: hij hoeft het fornuis bijna nooit meer schoon te maken! 

Kampen 2019
Het damesteam in opperste concentratie.

Keramischekookplaatreiniger

Voorlezer Bert Endedijk kweet zich voortreffelijk – en geduldig – van zijn lastige taak, zijn dictie en tempo waren ideaal en hij was nooit te beroerd een zin te herhalen.

De tekst was gelardeerd met ouderwets lekkere dicteewoorden als homo sapiens, ampèrage en ravigotesaus. Maar er waren ook ogenschijnlijk eenvoudige instinkers als ‘waar onder het geharde glas halogeenstralers rood kleuren’. Zelfs een doorgewinterde dicteetijger ging hier in de fout met ‘waaronder’, net als bij keramischekookplaatreiniger. Halverwege was er weer iets traditioneels: Aart Kleijer verzorgde een even welkome als uitgebreide ontspanningsoefening voor de schrijfspieren, waarna iedereen de schrijfoefening verkwikt hervatte. 

Zoals in vele dictees was er een aantal woorden die niet in de bronnen staan, maar die algemene kennis veronderstellen, zoals Myceners en vitrokeramisch. Er was ook een origineel discussiepuntje over hersenvolume/-massa, dat als ‘hersenvolume/massa’ in de tekst stond, met als toevoeging dat dit woord met een Duitse komma geschreven moest worden. Een van de dicteeschrijvers twijfelde aan het weglatingsstreepje en legde de kwestie achteraf aan de Taalunie voor. Hersenvolume/-massa werd correct bevonden. 

Kampen 2019
Winnaars op het podium.

Winnaars

Na al het gespannen nadenken kwam gelukkig de ouderwets gezellige nakijkpauze, waar het Kamper dictee patent op heeft. De met spanning tegemoetgeziene uitslag was bij de individuele deelnemers als volgt:

  1. Gerda de Ruiter, 13 fout
  2. ex aequo Karin Runia en Francien van Marion, 15 fout

Teams:  

  1. Punten en Komma’s, 104 fout
  2. Pieter Zandt, 108 fout
  3. CDA, 109 fout

Dicteetijgers:  

  1. René Dijkgraaf, 2 fout
  2. Rein Leentfaar, 5 fout
  3. Dian van Gelder, 10 fout

Er was nog een gezellige nakout, waarna iedereen gezellig haars of zijns weegs ging, hopende op een reprise in 2020!

4 reacties

  1. Ik zou hevig getwijfeld hebben bij de koppeltekens van trial-and-error en strijk-en-zet …
    Hoe werd nl. voorgelezen? En werd schuursponsen en -sponzen allebei goed gerekend? Had jij hersenvolume/-massa? (Gek, ik dacht: huh, dé ampèrage? Het is toch hét voltage? Blijkt het bij voltage allebei te mogen.)

    • Ja, Rein verslikte zich ook in strijk-en-zet. We zijn soms misschien te veel met de echt bizarre woorden bezig … Er werd voorgelezen ‘namelijk en dat moet u afgekort schrijven’. (Net als bij d.mv.) Schuursponzen werd na protest ook goed gerekend. Ik had hersenvolume/-massa, werd na mijn vraag daarover ook goedgerekend. Van ‘de’ ampèrage krijg ik ook jeukende uitslag, maar het moet van de Woordenlijst …