Radiodictee vanaf 2025 voor iedereen

Het Groot Dictee op de radio heeft de mogelijkheden voor deelname verruimd. Aan een nieuwe selectieronde kan vanaf volgend jaar iedereen meedoen.

door de redactie

Emiel Heuff
Gedeeld winnaar van het Radiodictee 2023 Emiel Heuff

Het Groot Radiodictee, waarmee de NPO probeert het ter ziele gegane dictee op tv te evenaren, sloot tot en met dit jaar te fanatieke liefhebbers uit van deelname. Na aanhoudend protest, met name door oud-wiskundeleraar Rein Leentfaar, hebben de organisatoren besloten die discriminerende maatregel af te schaffen. Vanaf 2025 staat het nationale dictee open voor iedereen.

Vibeke Roeper, directrice van genootschap Onze Taal, meldt per e-mail aan Leentfaar dat er met ingang van volgend jaar één selectietest komt. Uit de beste inzenders zullen de deelnemers aan het dictee per loting worden vastgesteld. Maar, voegt Roeper toe, die test ‘wordt wel iets makkelijker, zodat er een voldoende grote groep is waaruit geloot kan worden’. Daarnaast blijft de selectie via het Spelspel in stand, een orthografisch quizje in het radioprogramma De taalstaat. Ook de groep ‘prominenten’, geworven door de NPO, zal deel uitmaken van de groep deelnemers.

Gemankeerd

Tot en met dit jaar werden bezoekers van meerdere dictee-evenementen in het land actief geweerd van het evenement op de radio. Dat was een procedure met de natte vinger, want de organisatie kende lang niet alle namen. Zo kon de editie van 2023 mede gewonnen worden door neerlandicus Walter Oussoren, jurylid bij bekende evenementen in Alphen aan den Rijn en Oegstgeest en zelf een geducht dicteeschrijver.

Voor de ware liefhebbers is het besluit van de organisatoren goed nieuws. Een Formule 1-zondag zonder Max Verstappen en Lando Norris zou immers ook een gemankeerde wedstrijd opleveren. Om te voorkomen dat telkens hetzelfde ploegje usual suspects er met de prijzen vandoor gaat, mag de top drie van elke editie niet meer meedoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *