Feestweek voor taalminnaars

De tweede oktoberweek van 2015 is een ware feestperiode voor iedereen die de Nederlandse taal een warm hart toedraagt. Het pièce de résistance is ongetwijfeld de geheel vernieuwde Dikke Van Dale.

Van Dale

Een tevreden dictee-expert met zijn nieuwe Van Dale

De tweede oktoberweek van 2015 is een ware feestperiode voor iedereen die de Nederlandse taal een warm hart toedraagt. Het pièce de résistance is ongetwijfeld de geheel vernieuwde Dikke Van Dale, die op 6 oktober gepresenteerd werd in het voormalige Muntgebouw van Utrecht. Dicteeveteraan Bart Chabot mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Ook specialist Rein Leentfaar liep er rond, van kruin tot voetzool glunderend nu hij zijn honderden kritische kanttekeningen aan de redactie eindelijk beloond zag met een vermelding in het colofon.

De Dikke doet zijn bijnaam meer dan ooit eer aan: uitgebreid met ruim 18 duizend nieuwe lemmata, bieden de drie delen nu bijna een kwart miljoen trefwoorden. Met kadertjes, signaalkleuren en waar nodig zelfs een illustratie is het standaardwerk ook grafisch flink opgefrist. Een must voor de boekenkast!

Van Dale

De vernieuwde website van Van Dale

Van Dale online
Tegelijk met de lancering van de vijftiende druk is de webstek voor abonnees drastisch aangepakt. De vormgeving voldoet nu veel beter aan de wensen van veel gebruikers, die steeds vaker woorden opzoeken via tablet en mobieltje. Op een 27-inch iMac daarentegen oogt het kolossale lettertype nogal opdringerig. Elke koper van de papieren editie krijgt een jaarabonnement (75 euri) cadeau, wat de prijs van de drie delen bijna tot een lachertje maakt. Nieuw is de Van Dale Wiki, dat de gebruiker de mogelijkheid biedt aanvullende informatie toe te voegen aan een lemma. Gelukkig kun je die functie naar eigen voorkeur verbergen.

Groene Boekje

De nieuwe editie van het Groene Boekje

Groene Boekje
Op 13 oktober verschijnt de langverwachte nieuwe editie van de Woordenlijst der Nederlandse Taal, in de wandeling het Groene Boekje genoemd. Omdat de uitgever van de Van Dale nu ook deze officiële spellinggids publiceert, mogen we verwachten dat de inconsistenties tussen beide standaardwerken tot het verleden behoren. Zoals Taalunieopperhoofd Geert Joris eerder beloofde, is er niet gesleuteld aan de regels, noch aan bestaande woorden. Alleen nieuwe woorden zijn toegevoegd. Op het moment van schrijven is het nog afwachten in hoeverre de redactie zich heeft gehouden aan die belofte.

Spellingsite

Spellingsite.nu is ook bereikbaar via Spellingsite.nl en Spellingsite.be.

Onze Taal
Natuurlijk kon het genootschap Onze Taal niet achterblijven. De club presenteerde op 1 oktober de nieuwe Spellingwijzer, opvolger van het zogenaamde Witte Boekje uit 2005. In de gids vind je 70 duizend lastig te spellen woorden en eigennamen, soms voorzien van een orthografisch alternatief. De zin van deze alternatieve gids is menigeen nog altijd niet helemaal duidelijk, hoewel er woorden in te vinden zijn die het Groene Boekje vermijdt.

Interessanter is de gloednieuwe onlinewoordenlijst van Onze Taal, met de voor de hand liggende naam Spellingsite. Elk lemma geeft netjes het diminutief en de meervoudsvorm. Daarnaast verwijst het woord naar de relevante spellingregels, die helder zijn uitgelegd. Mocht je een woord missen in de collectie, dan kun je dat zelf voordragen. Hopelijk wordt de spellingsite strak gemodereerd, zodat er op termijn geen puinhoop ontstaat. Het is een lovenswaardig initiatief dat zomaar een verrijking zou kunnen zijn voor de taalliefhebber en voor Dicteeland.

Reacties zijn gesloten.