Annie M.G. Schmidt dicteethema in Bergschenhoek

Het thema van het Lansingerlanddictee op 8 oktober was vooraf niet bekendgemaakt. Tijdens de avondr werd duidelijk waarom: als de deelnemers hadden geweten dat het dictee over Annie M.G. Schmidt zou gaan, hadden ze zich kunnen voorbereiden.

Een vrolijke deelneemster in Bergschenhoek

Lansingerland 2015

Hoe het team van de brandweer presteerde, bleef onduidelijk: teamprijzen werden niet uitgereikt

Tekst en foto’s: Huib Boogert

Het thema van het jaarlijkse wedstrijddictee van Lansingerland was vooraf niet bekend gemaakt. Tijdens het evenement op donderdagavond 8 oktober werd duidelijk waarom: als de deelnemers hadden geweten dat het dictee over Annie M.G. Schmidt zou gaan, hadden ze zich kunnen voorbereiden. Dan hadden ze veel minder fouten hoeven te maken dan ze nu deden. Want in de tekst kwamen woorden voor als oeuvre, sketches, musicals, cabaret, Bibelebontseberg, Constantijn Huygensprijs, de tale Kanaäns, landouwen van Walcheren, stampij en Het Parool. Helemáál instinkerig was de titel van een van Annies boeken: Pluk van de Petteflet. Veel deelnemers schreven ‘-flet’  blindelings als ‘-flat’…

Aanleiding tot de keus van het thema Annie M.G. Schmidt was het feit, dat de schrijfster lange tijd in de (toen nog niet bestaande) gemeente Lansingerland woonde. Het dictee wordt jaarlijks gehouden in Bergschenhoek, maar Annie woonde tientallen jaren in het buurdorp Berkel, en wel (volgens de dicteetekst) in een pittoresk villaatje.

Lansingerland 2015

Roelof Hemmens speelde met zwier zijn rol als veilingmeester

Pure fundraising
Het derde wedstrijddictee van Lansingerland werd georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Hospice Lansingerland, met de bedoeling zo veel mogelijk geld binnen te harken voor het hospice. Jaarlijks is 70 mille nodig. De fundraisingavond, gepresenteerd door RTL-nieuwslezer Roelof Hemmen, bestond niet alleen uit een dictee (met hoog inschrijftarief), maar ook uit een veiling van gesponsorde kavels en een grote verloting. Het fundraisingkarakter wordt vet onderstreept in het filmpje dat Peter Veldkamp maakte van de avond.

Auteur van het dictee was Francisca Jonker, jarenlang lerares Nederland aan het christelijk Melanchton College, het strijdtoneel van de goedbezochte avond. Voorlezer was oud-minister van Justitie Ivo Opstelten. Tot de veilingkavels behoorde onder meer een lunch met de heer Opstelten, maar ook een rondleiding door de RTL-studio’s met Roelof Hemmen. Hoewel enkele kostbare kavels, die duizend euro moesten opbrengen, werden teruggetrokken, bracht de totale avond toch ruim elfduizend euro voor het goede doel op.

Lansingerland 2015

Het podium bij de volwassenen. Van brons naar goud: Eric Kampinga, Marianne Kromkamp en Frédérique Vorrink

Prijswinnaars
De dicteewinnares bij de volwassenen werd Frédérique Vorrink (11 fout). Zij mag in een plaatselijke supermarkt één minuut gratis gaan winkelen. Tweede werd Marianne Kromkamp (12 fout) en derde Eric Kampinga (13 fout). Bij de jeugd werd het aantal fouten niet bekend gemaakt. Martijn Goldberg (15 jaar) werd eerste. Hij won een fotocamera. Prijsjes van vijftig euro waren er voor de nummers twee en drie: Annick Huurman en Laura Ottevanger.

De dicteespecialisten uit de rest van het land hadden (na een telefoonronde door de organisatie) vrijwillig afstand gedaan van het recht op prijzen. Er was voor hen een aparte categorie ingesteld, met een boeket bloemen en een wijntje als ‘trofeeën’. De winnaars van vorig jaar (die toen ex aequo eindigden) kwamen nu wél tot een beslissende uitslag: Huib Boogert maakte twee foutjes, Rein Leentfaar drie. Frans Rijkaard schreef zestien woorden fout.

Het gehele dictee vindt u hier.

Reacties zijn gesloten.