door Nynke Geertsma
Op maandag 12 februari vond in de raadzaal van het stadhuis in Amersfoort het achtste en laatste Groot Amersfoorts Dictee plaats. Het afscheidsdictee met als titel ‘Byebye!’ werd geschreven door columnist/schrijver Guido de Wijs en schrijver/dichter Nynke Geertsma. In zeven zinnen die zoals gebruikelijk bol stonden van taalkundige gekkigheid werd teruggekeken op alle vorige zeven dictees.
Taaljournalist Gaston Dorren en oud-lerares Nederlands Corry Samson lazen om en om voor. Er klonk gedurende het dicteren behoorlijk wat gesteun en gekreun uit de zaal, waar zestig deelnemers in vier verschillende categorieën zaten te pennen alsof hun leven ervan afhing. Hier en daar zat iemand driftig met een pen tegen zijn hoofd te tikken of wanhopig naar het plafond te staren. De krantenlezers en cursisten van de Volksuniversiteit Amersfoort oogden tijdens het dictee redelijk relaxed, maar bij de meeste prominenten en scholieren was de twijfel van de gezichten te lezen. “Wel of geen koppelteken? Wel of geen hoofdletter? Wel of geen accent?” De woorden die het vaakst fout geschreven werden waren no-goarea, Standaardnederlands, paard-en-wagen en eropuit trekken.
Mooie zege
Gelukkig brachten een sfeervol pauzemuziekje en luchtige taalquiz de nodige ontspanning na het inleveren van de volgeschreven vellen. En natuurlijk hielp een glaasje wijn daar ook bij. Het nakijkteam trok zich een uurtje terug in de catacomben van het stadhuis en maakte daarna de winnaars bekend. De hoofdprijs (een bronzen beeldje en de laatste edities van Van Dale en Het Groene Boekje) ging naar Jan-Jaap ter Haar (categorie krantenlezers), die slechts acht fouten had gemaakt. De tweede prijs was voor scholiere Maaike Steenbeek (13 fout). Derde en vierde werden respectievelijk Elles van Steeg (VUA-cursisten, 20 fout) en Cees van Weerd (prominenten, 24 fout). Het gemiddeld aantal fouten was 30,8.
Er werd nog lang nagepraat onder het genot van de nodige versnaperingen. Alle betrokkenen waren het erover eens dat dit een waardige laatste editie van het Groot Amersfoorts Dictee was. Dat er een nieuw taalevent voor in de plaats komt lijkt waarschijnlijk, maar hoe en wat zal in de loop van 2018 pas duidelijk worden …