5 reacties

  1. Hoewel ook voor ‘grof vuil’ iets te zeggen valt, mits met twee klemtonen uitgesproken, zou ik toch ‘grofvuil’ schrijven, Jeroen. Met alleen een klemtoon op grof. Dat is de gebruikelijke term, en zo staat het ook in het Groene Boekje en Van Dale.

  2. Grofvuil: ja natuurlijk. Ik heb het snel gecorrigeerd. Met de kleine letter in Zumba heb ik wel problemen. Het gaat hier om een merknaam, die zelfs met zo’n ® geschreven dient te worden volgens de geharde advocaten van de bedenker. Elke sportschooleigenaar wordt daar terdege op gewezen.

    Van Dale loopt dus mijn inziens vooruit op de zaken, maar ze hebben wel een punt. Spinning is bijvoorbeeld ook een merknaam. Sportclubs moesten de activiteit ‘indoor cycling’ noemen als ze de lessen niet afnamen van de bedenker (Schwinn, naar ik meen). Ik denk niet dat de merkhouders nu nog iets kunnen beginnen tegen het gebruik van het woord ‘spinning’ met een kleine letter, en zo zal het wellicht ook met Zumba gaan als dat een blijvertje blijkt in fitnessland.