Dictee van maandag 6 juni

Ons wekelijks dictee. Na de lastige opgave van vorige week, nu eens een dictee voor normale mensen. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!

[slickquiz id=151]

11 reacties

 1. Minder normale deelnemers – mochten die eigenlijk wel meedoen? – vinden bij opgave 1 misschien wel twee antwoorden correct. In een voorgelezen dictee zou je dan op grond van de klemtoon de juiste oplossing kunnen kiezen, maar dat gaat hier dus niet op.

 2. Dat had ik al gemeld aan Jeroen. Er is nog een tweede opgave met een alternatief antwoord (Zie Woordenlijst, toelichting), maar deze toelichtingen worden bij dit dictee (ten onrechte, ze maken deel uit van de officiële woordenlijst) niet erkend.

 3. Ik wou nog een groot goedmaakdictee inleveren met telkens maar twee keuzes als Oegandees/Ugandees, Jans/Jans’ kinderen, kievieten/kieviten en gesmousd/gesmoust. Want ik veronderstelde dat veel deelnemers dan een topscore als die van Frank en Rein konden halen.
  Maar dat bleek dus, gezien de TOP 20 WEEKDICTEE, niet nodig.
  Laat ons ook geen geld verspillen aan een enquête met de vraag: Wilt u meer normalemensendictees en minder dictees van en voor wandelende woordenboeken?
  Ik antwoord ja, dan kan ik zelf meer meedoen.

 4. Tip voor Anlauteferesis: ‘k stel voor om volgende week ‘ns Anlautafaresis als naam te gebruiken. Dan zit je meteen op ‘t goeie spoor en gaat ‘t hoogstwaarschijnlijk nog beter dan nu. Succes!

 5. Komaan, mensen. Nog één deelnemer die 10 / 10 scoort, dan haalt de volledige top 20 van het weekdictee die maximumscore. Is dat al eens gebeurd?

  • Dag Jan

   Je kan eferesis of aferesis zeggen, maar niet afaresis zoals jij beweert. Hierbij scoor je een 10/11 als je het woord als een extra opgave beschouwt.

   Blijf maar gewoon 10/10 scoren, daar ben je beter in. Veel succes!

   Met vriendelijke groeten

   ‘n linguïst in spe