Dictee van maandag 8 augustus

Ons wekelijks dictee. Deze keer een rijtje opgaven op medisch gebied, van de hand van huisarts en dicteecrack Lizi van Vollenhoven. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!

[slickquiz id=160]

6 reacties

  1. Ik ben het niet eens met de hooikoortsopgave. Details: later, om niets weg te geven. De bedoelde term staat ook (letterlijk) niet in de woordenboeken.

  2. Ik heb ernstige twijfels over het juiste antwoord bij opgave 2. Als je in een wetenschappelijke term twee Latijnse woorden verbindt, moeten die in principe allebei op zijn Latijns gespeld worden, zelfs al wordt een van die woorden in het Nederlands anders gespeld. Zo spellen we dus “coïtus” met een trema, maar “coitus interruptus” zonder trema. Als je de woordgroep uit de bedoelde opgave vernederlandst (met het bijvoeglijk naamwoord vóór het zelfstandig naamwoord) dan geldt volgens mij wel de Nederlandse spelling.

  3. Interessant, dat wist ik niet! Zo leer ik bij door opgaven te maken. Laten we dan “R(h)initis vasomotorica” vervangen door “Allergische r(h)initis”.

  4. Om de boel even op twijfelen te brengen: Van Dale heeft nota bene recent in 2014 de spelling RHINOPHYMA (aardbeienneus) goedgekeurd en toegevoegd…
    Als oud-arts houd ik mij dus lekker aan rhinitis vasomotorica!