7 reacties

 1. Dat was mijn eerste keer dat álles goed had. Wel één woord gegokt. Goed gegokt dus. 🙂

 2. m.b.t. vraag 4:
  in Van Dale zie ik bij het trefwoord ‘welste’ het volgende staan:
  van je welste (i.p.v. vanjewelste)

  groet,
  Dian

 3. Jeroen,

  Dank voor je reactie!

  Begin 2014 heb ik zowel Van Dale als het Groene Boekje in boekvorm gekocht. Hoewel uitgaven van 2005 wel de meest recente versies in boekvorm. Ik ben verrast dat in Van Dale: van je welste staat en in het Groene Boekje: vanjewelste. Ik had gedacht dat de uitgaven 2005 van deze twee boeken een-op-een zouden overeenkomen.

  Van de onlineversie van het Groene Boekje maak ik wel al gebruik. Voor Van Dale overweeg ik een abonnement op de onlineversie te nemen, zodat ik dan steeds over de up-to-date gegevens kan beschikken. Komen de woorden in de onlineversie van het Groene Boekje, hoewel beperkter, nu wel een-op-een overeen met Van Dale?

  Groet,
  Dian

  • Het is inderdaad moeilijk te verteren dat de laatste edities van VD en GB behoorlijk afwijken van de onlineversies. Er schuilt een logica achter: naast de onvermijdelijke toevoeging van nieuwe woorden bestaat er ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Zodoende zal de onlineversie altijd voorlopen op de gedrukte versie.

   Daarnaast is de VD een commercieel initiatief, de Woordenlijst is dat niet. De laatste is het product van de Taalunie, een lichaam dat zijn inkomsten ontvangt van de Belgische en Nederlandse overheden. Vanaf de editie van oktober 2015 wordt de Woordenlijst, het Groene Boekje dus, uitgegeven door Van Dale. Idealiter zou de inhoud dan qua spelling precies gelijk moeten lopen met het dikke woordenboek, maar dat is lang niet zeker. Ook op dit moment doen ze dat immers niet. In de onlineversies bestaan nog steeds heel wat verschillen.

   In dictees gaat men meestal als volgt daarmee om: het Groene Boekje – inclusief de leidraad – heeft voorrang. Als het lemma daarin ontbreekt, kijkt men in de Van Dale. Zo sluit je al heel wat discrepanties uit. Die verschillen zullen naar mijn verwachting onverkort blijven bestaan, zolang de redacties van beide uitgaven niet in elk aar geschoven worden. Tot die tijd is het, als je het mij vraagt, zaak je niet te verlaten op papier, maar op de digitale versie.

   Zie verder ook het forum: Papier of digitaal?