door Bert Nonkes, © Weekblad De Toren
Nee, hij heeft zich niet echt voorbereid op het Hardenbergs dictee. Maar zijn broer heeft de vervelende gewoonte om hem te pakken op zijn taal- en spellinggebruik op social media, dus hij let tegenwoordig goed op wat hij schrijft en dat zou je ook een soort van voorbereiding kunnen noemen. Zenuwachtig is de scholier van het Greijdanus College niet. “We gaan het wel zien”, zegt hij schouderophalend.
Tinus, sportschoolhouder in Baalder, heeft zich wel voorbereid. “Althans, ik heb dat vervelende rijtje met woorden waar een x en een c in zit nog eens doorgenomen. Dat gaat altijd mis.” De scholieren van het Vechtdal College zijn voor het dictee met z’n allen naar de pizzeria geweest. Als er pizza gevraagd wordt, zitten zij in elk geval goed!
Niesbui
Het Groot Hardenbergs Dictee is verhuisd van de theaterzaal van het LOC naar de raadszaal van het gemeentehuis. De arena-achtige opstelling leent zich goed voor een avond waarop de pennen worden gekruist. Spreekstalmeester Jan Odink is goed op dreef. Hij stelt de deelnemers voor en leidt hen door de formaliteiten. Daarna is het woord aan Ida Klifman die op duidelijke toon het dictee aan de deelnemers voorleest. Het dictee is geschreven door André van Stek. “De voorbereiding voor het dictee gaat voor mij eigenlijk het hele jaar door. Ik verzamel woorden uit de actualiteit en onbekende woorden die ik tegenkom. Daar bouw ik als het ware de tekst van.” Ondanks dat er een sfeer van geconcentreerde competitie hangt, gaat het er gemoedelijk aan toe. Als een wat oudere deelneemster na een niesbui zonder zakdoekje zit, wordt door Ida dit euvel verholpen waarna zij onverstoorbaar verder leest.
Publieke tribune
In de pauze gaan de correctors aan het werk en worden de mobiele telefoons geraadpleegd als ging het hier om examenuitslagen. “Veel ouwe woorden”, aldus de jeugd. “Maar één woord met een x en een c, maar ik heb hem goed”, grijnst Tinus. Na de pauze behandelt Van Stek zijn tekst voor alle aanwezigen; het publiek dat heeft meegeschreven heeft op die manier de kans de eigen score te bepalen. Een van de scholieren die haar vriendin kwam aanmoedigen en op de publieke tribune heeft meegedaan, komt in het rondje van Jan Odink met slechts zeven fouten erg sterk uit de bus. Sterker nog, deze Céline Koster, scholiere van het Vechtdal College, uit Slagharen wordt onofficieel winnaar. Want als alle scores bekend zijn, blijkt zij het kleinste aantal fouten te hebben gemaakt. Hoe de scholieren deze avond beleefd hebben: “Echt leuk, ik bedoel, dit hoeft van mij niet elke avond natuurlijk, maar om af en toe zo met taal bezig te zijn is best tof”. Tinus kijkt een beetje chagrijnig. Toch fout, waarschijnlijk.
De winnaars
Eerste prijs: Albert van Nuil (Torenlezers A) Dikke van Dale en Wisseltrofee; tweede prijs: Gert Hamberg (Torenlezers B) Ballonvaart; derde prijs: Gré Haandrikman (Leesclub) Waardebonnen; vierde prijs: Lana Ardesch (Voetballers) boek; Scholierenprijs: Iris Hulshof (Vechtdal College) boek; Buiten mededinging: Cora Jaquet (ex-winnaars) boek.
Dit artikel verscheen in weekblad De Toren en is met welwillende toestemming van de redactie herplaatst, waarvoor dank.