Dicteepartij tegen prulpoëzie in Dikke Van Dale

De uitdrukking Stil in mij uit de gelijknamige hit van de Nederlandse band Van Dik Hout wordt opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld op Radio 5. De Spelt sprak met Marinus Woordenaar van de Dicteepartij.

Door Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws.

De uitdrukking Stil in mij uit de gelijknamige hit van de Nederlandse band Van Dik Hout wordt opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld op Radio 5. De Spelt sprak met Marinus Woordenaar, voorzitter van de Dicteepartij en frequent raadpleger van de Dikke Van Dale.

Ton den Boon beweert: ‘Die woorden weerspiegelen perfect het gevoel van leegte dat mensen kunnen ervaren als er iets ernstigs is gebeurd.’
Wat een onzin. Als er iets ernstigs is gebeurd zijn mensen daar juist vól van. Dus hoezo leegte? De adrenaline jaagt door hun lijf. Je maakt mij niet wijs dat het dan stil is in hen. Met die rare uitdrukking zet je nietsvermoedende mensen op het verkeerde been.

Cees Nooteboom schreef ooit: Van al­le din­gen is leeg­te wel het moei­lijkst te be­schrij­ven. Dat staat ook in Van Dale. Dat Stil in mij is dan toch een mooie aanvulling?
Welnee joh. Je kunt prulpoëten niet met Cees vergelijken. Besmet Van Dale toch niet met die lui die nergens woorden voor hebben. Er zijn al reptilia Parnassi genoeg. En als je dan zo nodig leeg wilt zijn, zeg dan gewoon: ik voel me zo leeg vanbinnen. Laat het daarbij en ontsier zo’n literair thema niet met die van-dik-hout-zaagt-men-planken-rijmelarij.

De hoofdredacteur heeft er toch goed over nagedacht? Volgens hem vinden mensen Stil in mij een begrijpelijke en poëtische manier om een moeilijke emotie te omschrijven.
O ja? Ik snap er anders niets van. Als ik die zin hoor denk ik: in mei is het helemaal niet zo stil, dan hoor je de vogels zingen. Hou toch op. Een nieuwe lente en een nieuw begin: dat dichtte Gorter al in zijn Mei. Dat was pas écht poëtisch.

Volgens Den Boon gebruikt Van Dale de laatste jaren steeds vaker zinsneden uit bekende Nederlandse nummers. Hij heeft al laten weten dat ook Mag ik dan bij jou? van Claudia de Breij in een volgende editie van het woordenboek een plekje krijgt.
Dan hoop ik maar dat hij de vlijmscherpe conference Van kwaad tot erger van Theo Maassen ook publiceert. Theo brandt die tenenkrommende tekstbrij volledig af. Nee, het moet niet gekker worden. Je moet er toch niet aan denken dat Zoutelande straks ook wordt genoemd? Stel je voor, onder het lemma blij: Ik ben blij dat je hier bent, in Zoutelande (Blöf). Daar word ik helemaal niet blij van, om nog maar te zwijgen van …

We moeten afronden, uw punt is wel duidelijk.
Je hoeft niets meer te zeggen. De waarheid spreekt al uit ons oogcontact.

Jaja
Leuk dat u dat zegt: Van Dale heeft het tussenwerpsel jaja in april 2017 voorlopig toegevoegd. Mag ik dan bij jou het verslag vóór publicatie nog even controleren op spelfouten?

 

 

1 reacties