Dreigende dispexit

Een dicteespecialistenexit is niet ondenkbaar.

Papendrecht 2017
De tafels staan in het gelid voor het Papendrechts Dictee.

Moeten superspellers nog wel meedoen aan dictees zonder aparte coryfeeëncategorie? Veel lokale dictees maken geen onderscheid in ‘liefhebbers’ en ‘specialisten’. Daardoor komt de nietsvermoedende dicteerecreant uit pak ‘m beet Schubbekutteveen algauw van een koude kermis thuis: een kudde onverzadigbare dicteetijgers, van heinde en verre binnengeslopen, gaat er met de appetijtelijke prijzenprooi vandoor.

Calimero
Tegen deze rijkelijk van groeneboekjesvoer voorziene vandalen is geen kruid gewassen. Een van hen wint steevast met hooguit één fout, terwijl de locals gemiddeld 29 fouten maken en in calimerogedrag vervallen. Gelukkig hebben sommige dicteeorganisaties daarom een aparte categorie in het leven geroepen: die voor ‘professionals’, ‘cracks’ of ‘specialisten’. Zodoende hebben de ‘gewone mensen’ ook nog een leuke avond in hun eigen categorie. Bovendien blijven de liefhebbers dan meedoen en wordt een sterfhuisconstructie in de kiem gesmoord. Maar helaas is dat nog niet overal het geval. Het lokale ongenoegen neemt dan ook toe. Soms leidt het zelfs tot een verboden toegang voor dicteenomaden – terecht, maar die zouden zélf zo wijs moeten zijn.   

Professor Akkermans
Daarom heeft de Bredase afdeling van de Dictee-unie na een intern referendum als volgt besloten: haar topspellers doen niet meer mee aan dictees zonder specialistencategorie. Tenzij buiten mededinging, maar dan ook écht, zodat ze buiten beeld blijven en hun namen ook niet genoemd worden  – de antiprofessorakkermansstrategie. Een bijdrage aan het eventuele goede doel waarvoor het dictee wordt georganiseerd, blijft natuurlijk welkom. Anders schiet zo’n tijgerval zijn doel voorbij.  

De Nederlands-Belgische Dictee-unie houdt rekening met een sneeuwbaleffect – een ware dicteespecialistenexit oftewel dispexit – en beraadt zich op een reactie.

Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dicteenieuws

2 reacties