Herman Vuijsje verrast de Zeeuwen

De bekende Amsterdamse auteur en journalist Herman Vuijsje heeft het tweede Holland-Belgiëdictee gewonnen in de categorie liefhebbers.

Foto: Huib Boogert

Vuijsje in Eede

De winnaar in Eede

De bekende auteur en NRC-journalist Herman Vuijsje uit Amsterdam zorgde voor een verrassing in Zeeland door het tweede Holland-Belgiëdictee op zijn naam te schrijven. Hij won met negen fouten in de categorie liefhebbers. Bij de specialisten ging de eerste prijs naar Robert Joosen uit Kalmthout, die slechts twee fouten maakte. Vuijsje – onder veel meer bekend van de aanrader Tot hiertoe heeft de Here ons geholpen, en tevens de vader van dichteres Hagar Peeters – was toevallig op vakantie in het nabijgelegen Cadzand. Alle overige prijswinnaars in zijn categorie waren afkomstig uit Sluis.

Op donderdagmiddag 13 juni kwamen een kleine dertig deelnemers bijeen in café De Tol in het Zeeuwse Eede, op honderd meter van de Vlaams-Nederlandse grens. Vrijwel evenveel Vlamingen als Hollanders, evenveel mannen als vrouwen en evenveel specialisten als liefhebbers. De sfeer zat er al direct goed in, na verplichte samenzang. Op het repertoire: Klokke Roeland en twee coupletten van het Zeeuws-Vlaams volkslied (ja, dat bestaat!). Organisatoren Marie Bakx en Guido Paridaen hadden puik werk geleverd, en auteur Rein Leentfaar had gezorgd voor een lekker pittige tekst. Dat was te verwachten van de man die jaarlijks enkele tientallen dictees afreist – en doorgaans wint. Met breinkrakers als tegen- en meezitten, geoha en in de kijkerd lopen maakte hij het de liefhebbers niet makkelijk. De specialisten, die geen zestig maar zeventig woorden moesten schrijven, struikelden merendeels over pousse-cafés, crêpes suzette en de crumblefantasie.

Holland-Belgiëdictee 2013

Winnaar Robert Joosen (l) naast medeorganisatrice Marie Bakx en auteur Rein Leentfaar. Foto: Huib Boogert

Bij de specialisten bereikte Patrick Cypers uit Beernem een mooie tweede plaats met vier fouten, op de voet gevolgd door Peter Altink uit Middelharnis. De liefhebbergroep bleef geheel Nederlands, met na de verrassende Mokumer op één, Marie Bakx uit Sluis op de tweede plaats en haar plaatsgenoot Frank Gijsel op drie.

Met bloemen voor voorleesster Hanneke Leentfaar (inderdaad, de vrouw van) en een boekenbon voor de auteur eindigde dit bijzondere dictee-evenement. De datum voor de derde editie is al bekend: donderdag 5 juni 2014.

 

Reacties zijn gesloten.