Schrikkeldictee van 29 februari 2016

Ter gelegenheid van schrikkeldag bieden wij deze week een rijtje ongebruikelijke woordjes aan. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!

Foto: Anneleen Van Kuyck

[slickquiz id=137]

23 reacties

 1. Knap hoor, om hierbij tien goede antwoorden te kunnen geven. En allemaal zonder even te spieken??
  Ik heb mijn 6 punten aan min of meer geluk te danken. 🙂

 2. Nog een toelichting na de middagmaaltijd: ik ben bezig mijn 856 oefendictees – aangepast aan GB en VD 2015 – samen te brengen in één groot bestand. Dat zoekt wat gemakkelijker … Ik ben ervan overtuigd dat ik t.z.t. al die 10 woorden erin terugvind.

 3. Nu kan het niet anders of Rein wint voor het eerst het dictee in Terneuzen…

 4. Inderdaad een schrikkeldictee!
  Het is dus maar goed dat we slechts eens in de vier jaar een schrikkeldag hebben en 29 februari 2020 is niet op maandag maar op zaterdag!
  Ook bij mijn zes goede antwoorden was sprake van een dosis geluk.
  In vraag 9 staat in terracottakleurig drie keer de letter r.

  Dian

 5. Overigens komt het groot aantal 10/10 in het wekelijks dictee bij mij ook wat verdacht voor. Weliswaar is er geen sprake van multiple choice en ondanks de zeer knappe prestaties tijdens wedstrijden, is het aantal tienen daar toch zeer beperkt.

  Dian

  • Riet en Dian, heel goed dat jullie dit ter sprake brengen.
   In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik zonder spieken aan mijn 10/10 gekomen ben.
   Ik durf het bijna niet te zeggen, maar één keer heb ik inderdaad valsgespeeld bij het wekelijks dictee. Dat was bij een heel normaal woord, waarbij ik mij schaamde dat ik op dat moment beslist niet meer wist hoe je dat moest schrijven. Ik zal maar niet zeggen dat het om het woord onzelievevrouwebedstro ging.

 6. Rein en Johan, jullie zijn mij echt geen verklaring schuldig, hoor! En ook alle anderen niet. Iemand die hiermee spiekt, houdt alleen zichzelf voor de gek en ik heb er geen voor- of nadeel van. Ik vond het echt heel knap, want ik wist er niet één. En … ik vind het leuk om reacties op te roepen en dat is dus gelukt!

 7. Dit keer (ja, jullie lezen het goed) zonder spieken! Maar het helpt als je uit de medische hoek komt.
  Overigens vind ik dit ook een leuke manier om nieuwe woorden te leren.

 8. De spelling charediem (heel gebruikelijk bij Nederlandse joden) is heel verdedigbaar naast de Van Dale-spelling charedim.
  Sinds 2015 spelt het Groene Boekje immers -iem bij dergelijke (uit het Hebreeuws afkomstige) meervouden: Asjkenaziem, chassidiem, gojiem, loelaviem, mosjaviem, Sefardiem. Van Dale houdt het voorlopig nog bij de traditionele spelling -im. Eenheid in spelling is hier dus ver te zoeken.
  Je moet dus weten dat charedim alleen in Van Dale staat en dat charediem dus helaas niet mag.

 9. Helemaal mee eens, Jan. Helaas verzuimt Van Dale nog altijd de aanbevelingen over te nemen van de commissie die indertijd geprobeerd heeft een consistente spelling vast te leggen van Hebreeuwse en Jiddische woorden in het Nederlands.

  Nog vervelender: die stichting is al opgeheven. Op internet is de woordenlijst nog wel te vinden trouwens: Sofeer.nl

 10. Blijkbaar kun je meermaals een dictee opnieuw maken (met dezelfde inloggegevens). Interessant voor wie herexamen wil doen, maar je zou alleen voor de eerste keer een score moeten krijgen.

  • Mee eens.
   Als ik nu het dictee opnieuw zou willen inzien, kan dat alleen door het opnieuw te maken en opnieuw een beoordeling te krijgen.

 11. Een kras staaltje van eensgezindheid is het meervoud van goj.
  GB: gojem, gojiem
  VD: gojim, gojims

 12. Ja, het is mogelijk het dictee tot in de oneindigheid te herhalen. Dat is een nadeel van het systeem dat op deze website in gebruik is. Omdat we niet meer dan zo’n 150 lezers per dag hebben, kan ik tot nu toe recidivisten handmatig de wacht aanzeggen – oftewel: de latere inzendingen uit de databank knippen. Maar dat kost tijd en moeite.

  Als ik – of iemand anders – een nieuwe, betere plugin vindt voor de wekelijkse quiz, is dat probleem de wereld uit. Maar ik ben geen whizzkid!

 13. Tip: als je uiterlijk tijdens vraag 10 abrupt de site verlaat, wordt je score NIET geregistreerd en ‘vervuil’ je de scorelijst niet ….