Van Doorn weer op dreef in Cobbenhagencollege

Corné van Doorn schrijft niet zomaar een dicteetje. Voor het Tilburgse Cobbenhagendictee pakt hij jaarlijks uit met een gepeperde filosofische beschouwing. Dit jaar boog hij zich over de vraag: moeten we de robotica taboeïseren of als wake-upcall beschouwen?

door Rien Wisse

Vorig jaar verscheen 50 jaar Cobbenhagencollege. Dit lustrumboek  belicht ook de geschiedenis van het Tilburgse Cobbenhagendictee: “Inmiddels ontdekt door dicteespecialisten uit Nederland en België. Bij meer dan twee fouten is hun avond al bedorven.” Toe maar.

Alpe d’HuZes

Leraar Nederlands Corné van Doorn presenteerde op 26 maart 2019 de tweeëntwintigste editie van dit goededoelendictee, voor  zover bekend het langstlopende lokale dictee der Lage Landen en voor Corné zijn twaalfde in successie. Ditmaal voor Alpe d’HuZes, een sponsoractie voor wielrenners die op één dag maximaal zes keer de Alpe d’Huez beklimmen en zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker: opgeven is geen optie.    

Leut

Ook deze keer verraadde de titel maatschappelijke relevantie: Robotica. Ook deze keer illustreerden religie, cultuurgeschiedenis en mythologie het inhoudelijke punt dat de dicteeauteur wilde maken. En ook deze keer viel er tijdens de nazit gezellig te evalueren over onvolkomenheden die in de tekst waren terechtgekomen, over de soms onbegrijpelijke inconsequenties in normatieve woordenboeken, en over het feit dat de neerlandicus van dienst daarvan nog altijd de eerste druk hanteert. Hoezo actuele onlineversies? Maar nee, ook de dicteespecialisten – deze keer vier Belgen en een Bredanaar – hadden bepaald geen bedorven avond, ook al hadden ze drie of meer fouten. Agge mar leut et.

Afgetobd

Wat te denken van de mens die net als Icarus zijn mogelijkheden overschat en prometheïsch op zoek is naar een homunculus, bijvoorbeeld een golem? Kan een alzheimerpatiënt door een chihuahua-achtig robothondje gepleased worden? Smelt je gelijk Pygmalion samen met een door jezelf geprogrammeerd voorwerp? Wellicht is een robot voorstelbaar die te uwen dienste het scalpel hanteert zonder afgetobd te raken. Nee, niet afgetopt, al kun je met zo’n operatiemes allicht een vingertopje amputeren.

Hulde

Is de robot een voorbode van een nefaste dystopie of hervindt de mens zich juist vis-à-vis de robot? Kijk, zo’n dictee stemt tot nadenken. Ja, over spellingkwesties, maar ook over échte vragen. Verdiep je in die prachtige mythes over Icarus, Prometheus en Pygmalion, en lees over het monster van Frankenstein, een specimen van de menselijke hybris. Dan gaat er een wereld voor je open en wil je nooit meer een piteus dictee over breidelloze jackrussellterriërs, Vinex-wijken en burn-outproblemen. Behalve dan als het een dictee van Corné van Doorn is. Dat gaat tenminste ergens over, al twaalf jaar. Hulde!

Winnaars

De winnaars waren Tamar van Tongeren (42 fouten), Arthur van Tongeren (13), Edward Vanhove en schrijver dezes (beiden 3), respectievelijk in de categorieën leerlingen, ‘gewone mensen’ en specialisten.

2 reacties

  1. Dag Rien,

    Mooie woorden! Bedankt!

    En ik ga me zeker verdiepen in de actuele onlineversies!