VRT-cameraman wint Ternatse Gro(o)te Oorlog

Na een reeks topdrienoteringen mocht Raf Coppens uit Lede op 19 november eindelijk zijn gouden medaille ophalen, na het Dictee van de Groote Oorlog in Ternat.

Raf Coppens na zijn zege

door Herman Killens

Raf Coppens

Raf Coppens, winnaar van het dictee van Ternat

Woensdagavond 19 november. Bij het welkomstdrankje van het ‘Groot Dictee van de Groote Oorlog’ in de Vlaams-Brabantse Pajottenlandgemeente Ternat was er al twijfel: met hoeveel o’s zullen we dat straks best allemaal neerpennen?

Het dictee was georganiseerd door de Gemeentelijke Ouderenadviesraad Ternat (GOAR), in samenwerking met de Commissie Erfgoed en Toerisme Ternat en het Sint-Jozefsinstituut. Ook de gemeente Ternat, de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en de Vlaamse Gemeenschap steunden het initiatief. Het evenement bestond uit een drieluik. In de loop van de dag vonden twee jeugddictees plaats (de 14- tot 18-jarigen … symbolisch voor de oorlogsjaren) en ‘s avonds kwamen de volwassenen aan de beurt.

De tekst van Frans Dumong, Slag aan de IJzer, bevatte uiteraard heel wat wapengekletter met geëquipeerde fuseliers, vlootflottieljes en infanterieafdelingen, een uitgemitrailleerd geallieerd korps en dus gelukkig ook een staakt-het-vuren. Jammer genoeg slopen er wat fouten in de basistekst. Zo moet bijvoorbeeld half-en-half (erin slagen) volgens de geijkte naslagwerken wel degelijk zonder streepjes (anders is het een drank of vlees), eersteklasseoffensief met een tussen-n en goedgetrainde in twee woorden. De organisatoren hadden bovendien het onzalige idee om ook de indeling in paragrafen als mogelijke fout aan te rekenen. Een glasheldere regel, tot de voor het overige prima voorlezer Geo Raspé er een potje van maakte en nieuwe paragrafen vergat te vermelden of bij de tekstherhaling op een andere plaats situeerde … chaos alom.

Ternat burgemeester

Burgemeester Ronald Parys behaalde ene keurige toptiennotering.

Dicteeoorlogsveteranen
Gelukkig verblijdden de sympathieke organisatoren iedereen achteraf met twee heuglijke mededelingen. Ten eerste: iedereen ontvangt een prijs. Ten tweede: het aantal fouten wordt niet publiekelijk bekendgemaakt. De jury zorgde voor spanning door de top tien in omgekeerde volgorde op het podium te roepen. Met drie dicteeoorlogsveteranen tussen de deelnemers was het ereschavot niet echt een verrassing. Maar in welke volgorde? Drie werd Frans Van Besien uit Gent, twee Herman Killens uit Opwijk. De grote triomfator werd VRT-cameraman Raf Coppens uit Lede met negen fout. Raf, die nog maar pas de zege bij de liefhebbers behaalde in het Groot Oefendictee van Brussel, bevestigt daarmee definitief zijn status als specialist. Een reizende/rijzende ster die ongetwijfeld nog vele ‘groote’ oorlogen zal winnen.

Tot slot valt nog te noteren dat Ellen Van Wegbergh de Ternatse eer hooghield met een vierde plaats en dat burgemeester Ronald Parys niet alleen moedig het dicteevuurpeloton trotseerde maar ook nog een fraaie toptienplaats bemachtigde. Sterk!

2 reacties