Woordkunst van Wortel verdient groter publiek

De opkomst in Castricum, enkele grijzende heren en twee studentes, doet het talent van kleinkunstenaar Gerard Wortel tekort.

Castricum 2020

Een vrijwel lege zaal in Castricum

door Jeroen van Heemskerck Düker

Al jarenlang timmert de Eemnesser liedjeszanger Gerard Wortel aan de weg met zijn unieke formule: een op maat geschreven dictee inclusief een minioptreden in de nakijkpauze. Dat combi-evenement vond al plaats in een reeks Noord-Hollandse plaatsen, waaronder Eemnes, Laren en Enkhuizen. In 2018 trok hij nog zo’n dertig dicteeschrijvers naar de bibliotheek in Castricum, maar in 2019 droogde de belangstelling in het kustdorp plotseling op. Het aangekondigde dictee werd tot nader order uitgesteld.

Op donderdag 13 februari kreeg het dertiende Castricums Dictee een tweede kans. De medewerksters van de organiserende bibliotheek haalden de olijk vormgegeven schrijfvellen uit de bewaarplaats, verstuurden een persbericht en wachtten tot de aanmeldingen zouden binnenstromen. Tevergeefs. Eén oudere Castricummer en twee meisjes met een goed ontwikkeld taalgevoel, daar bleef het bij. Daarnaast hadden vier dicteetijgers een flinke reis over voor het optreden van Wortel, die in het dicteecircuit een goede reputatie heeft.

Castricum 2020

Dicteertijger in spe Frans Rijkaart te midden van de twee Castricumse studentes

Oktoberfest

De thuisblijvers kregen ongelijk. De Eemnesser bard evenaarde zijn niveau van voorgaande edities in een scherpe en foutloze tekst over klimaatverandering en de rol van de doorsneeconsument daarin. Zoals altijd had Wortel veel werk gestoken in zijn dictee. Dat leidde tot zinnen als: De westerse mens heeft zich – hoe godvrezend en Bijbelvast hij ook was – met een jantje-van-leiden afgemaakt van het hem van Godswege verordonneerde rentmeesterschap over deze planeet. Ziet u de orthografische voetangel? In de laatste alinea stelt de auteur voor het bacchanale Beierse Oktoberfest in lederhose en in dirndl hier in Castricum te vieren in plaats van op een alpenweide, om zo de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Castricum 2020

Rein Leentfaar (l) fungeerde eenmalig als sidekick van de entertainer

In de nakijkpauze bracht Wortel enkele gedichtjes en liedjes ten gehore, waarvan zijn piepkleine gehoor bijzonder genoot. De oude Rein Leentfaar bleek, hoewel gespeend van enig showtalent, onbedoeld een komische entr’acte op te leveren, toen hij de bard moest assisteren als digitale bladomslaander. Daarna bleek hoe lastig de taalknutselaar het de paar deelnemers gemaakt had. De beide studentes, Naomi en Geertje, scoorden respectievelijk 37 en 29 fout. De zege ging daardoor automatisch naar Jan (achternaam onbekend) met 14 fout. Bij de specialisten kon Frans Rijkaart (14 fout) zijn ambities als dicteetijger niet waarmaken. Bert Jansen (4 fout) bleef mij (5) voor, maar het was Rein Leentfaar die met één fout wegliep met de eerste prijs.

Momenteel werkt Gerard Wortel aan de zinnen van het Eemnesser Dictee, dat in het najaar gepland staat. Wilt u eens genieten van een pittige kwaliteitstekst en een boeiend optreden in de pauze? Hou dan de kalender in de gaten.

3 reacties

  1. Eemnes, heerlijk dichtbij. Jazeker, ik houd de onvolprezen dicteekalender op de site goed in de gaten.
    Jammer van die kennelijk slechte pr in Castricum. Daar moet je inderdaad bovenop zitten als organisator.

  2. Jeroen dank voor jouw complimenteus verslag. Ondanks de lage opkomst was het toch een vrolijke en bijzondere avond.

  3. Wat jammer zeg, van de lage opkomst. Gerard zorgt altijd voor mooie dicteeteksten/-avonden. In Eennes -toch een stukje dichterbij- ben ik er zeker bij.