Tekst en foto’s: Huib Boogert
“In paniek raken mag. Steunen en kreunen mag ook. Als u het maar in stilte doet”. Met die onheilspellende woorden van Peter de Jong, lid van het organisatiecomité, werden de deelnemers aan het traditionele dictee van de Rotary Brielle, Voorne-Putten, Europoort vooraf bepaald bij hun rechten en plichten. Het dictee werd dit jaar voor de tiende keer gehouden.
Overigens viel het met de moeilijkheidsgraad van het jubileumdictee wel mee. Auteur Klaas Schipper (neerlandicus en freelancejournalist) had een ‘maakbare’ tekst geconcipieerd. De gevreesde schokgolf na de eerste voorlezing bleef uit. De voorspelde kwelling voelde eerder als een serie draaglijke plaagstootjes.
De tekst werd voortreffelijk voorgelezen door Mirjam Salet, burgemeester van Nissewaard (een van de gemeenten in het werkgebied van de Rotaryclub-met-de-lange-naam): zeer langzaam, zeer duidelijk. Het vaak gehoorde ‘Kunt u dat nog een keer herhalen?’ klonk in Oostvoorne maar eenmaal. En nog onnodig ook. De deelnemers moesten zich buigen over redelijk alledaagse spellingproblemen als aidswezen, accommodaties, categorieën, gedubd, dinertjes, Rotarians, maar ook moeilijker thema’s als geappt en ge-e-maild. Een instinker was een decennium lang: gemakkelijk te verwarren met het veelgebruikte dicteelemma decennialang.
Verwarring door Watersnood
Onder de geoefende schrijvers was er grote verwarring over de spelling van de Watersnoodramp van 1953. Historische gebeurtenis en dus met een hoofdletter? Of een kleine letter, omdat de watersnoodramp van 1530 ook geen historische gebeurtenis is?
De Rotary had de tekst vooraf voorgelegd aan de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal. Daar opteerde men voor een hoofdletter. Het watersnooddilemma blijft overigens bestaan, omdat het woord niet voorkomt in het Groene Boekje en ook niet in de Van Dale. Naar verluidt is het wel vindbaar in de Woordenlijst Nederlandse Taal, maar het systeem geeft aan, dat de gegevens niet op te halen zijn: ‘Gelieve het later opnieuw te proberen’. Na vijftig keer láát je het wel…
Voor de twee geboren Zeeuwen onder de dicteetijgers (in Oostvoorne spreekt men van de ‘buitencategorie’) maakte die hoofdletter van de historische Zeeuwse gebeurtenis het verschil: Rien Wisse schreef hem wél en scoorde nul fout, Huib Boogert schreef hem niet en liep één rode kras op.
Joy of a Toy
Voor de organisatoren van de Rotaryclub was belangrijk dat de tiende editie van hun dictee veel geld opbracht voor het goede doel: de stichting Joy of a Toy, een lokaal initiatief. De zeventig deelnemers schreven maar liefst 21 duizend euro bij elkaar. Daarvan zullen in Kalwala’s Village (Zambia) twee gebouwen voor docentenhuisvesting worden gebouwd. Ze komen te staan in de buurt van de scholen (voor onder meer aidswezen), die Joy of a Toy daar eerder al bouwde, met geld van het allereerste Oostvoorns Dictee uit 2007.
Uitslagen
Behalve de eerdergenoemde buitencategorie kende het Oostvoorns Dictee nog drie andere spel(ers)banken: teams, individuele deelnemers onder de achttien jaar en volwassen individuele deelnemers. De leden van de teams spe(e)lden ook mee voor het individueel klassement.
De uitslag bij de teams was:
1 Team Da’s Mooi (fam. Dassen), gem. 5 fout p.p.,
2 Team Bestuurders, gem. 9 fout p.p,
3 Team Baro, gem. 12 fout p.p.
4 Team Social Media, gem. 12 fout p.p..
Omdat Team Baro achter de komma beter scoorde, werd het derde.
Bij de jeugd werden de prijzen verdeeld door Bart van Loon (20 fout) en Freek Nagelkerke (35 fout). Bij de individuele meeschrijvers was de uitslag:
1 Laura Voogt, 2 fout
2 Nikkie Dassen, 3 fout
3 t/m 5 Fleur Dassen, Jolanda de Groot en Lizi van Vollenhoven (uit Voorburg, maar vele jaren werkzaam in Oostvoorne), elk 4 fout.
Behalve een beker kreeg overallwinnares Laura ook een prachtige reis aangeboden: een meerdaagse trip naar Noord-Engeland met de veerboot vanuit Europoort naar Hull.
Schermweergave
De Rotary Brielle, Voorne-Putten en Europoort gebruikte ook dit jaar weer het prachtige, zelfgemaakte softwareprogramma om het verloop van de uitslagen te projecteren op een groot scherm. Van elk dictee dat terugkwam van de correctie, werden de resultaten direct zichtbaar. Datzelfde gold voor het oplopende eindbedrag. Het houdt de spanning er goed in!
Huib, er is gewoon iets mis in de woordenlijst. Ik heb het ook nog 50 keer geprobeerd. Kijk eens in de online Van Dale onder lemma ‘getroffen 3’ en lemma ‘Februariramp’.
Tja, daar worden we de facto niet zo veel wijzer van, Riet. Ik zal ‘s bij Onze Taal informeren, waarop ze zich voor die hoofdletter hebben gebaseerd.
Da’s wel interessant: Februariramp met een kapitaal, maar in de uitleg ervan watersnoodramp met een kleine letter. Een hoofdpijnlemma.
Ja, blijft raar. Vreemd is dat niemand in Zeeland ooit over de ‘Februariramp’ spreekt, maar wel over de watersnoodramp, meer bepaald over ‘de ramp’. Waarom Van Dale dan Februariramp gebruikt….wie het snapt krijgt een vliegtuig.
Die ramp van ’53 lijkt me de Watersnoodramp (die bewuste, historische), maar ook een watersnoodramp (zoals er meer zijn geweest). Het lidwoord lijkt me de bepalende factor.
Watersnoodramp watersnoodramp
Probleem bij oGB inmiddels opgelost.
Watersnoodramp – Nederlandse ramp door overstromingen in 1953.
watersnoodramp – ramp door overstromingen