Aalsmeers feestje smaakt naar meer – letterlijk

Tweevoudig winnares Annemarie Braakman ontpopte zich donderdagavond 17 oktober als een begaafd dicteeschrijfster van het Groot Aalsmeers Dictee.

Winnaars in Aalsmeer: Marjolijn Honcoop, Pieter van Diepen en het CDA-team

Aalsmeers Dictee

Deelnemers aan het Aalsmeers Dictee. Tweede van rechts: winnares Marjolijn Honcoop

Tweevoudig winnares Annemarie Braakman ontpopte zich donderdagavond 17 oktober als een begaafd dicteeschrijfster. Na haar twee overwinningen in 2010 en 2011 vroeg de organisatie van het Groot Aalsmeers Dictee haar vorig jaar de tekst zelf te schrijven, en zo ging het eveneens dit jaar. Het resultaat: een mooi, afgerond, pittig dictee dat alles in zich had voor zowel de specialisten als de liefhebbers. Het niveau – niet ondoenlijk, niet te eenvoudig – klonk ook door in de uitslag. Bij de dicteetijgers scoorde Pieter van Diepen zijn zoveelste zege met maar twee fouten. René Dijkgraaf uit Harderwijk maakte drie missers; de derde plaats werd gedeeld door Leni Lagerberg en Bert Jansen (vijf fout). De hoofdprijs bij de liefhebbers ging naar de pas 22-jarige Marjolijn Honcoop, die met twaalf fouten een heel mooie overwinning boekte. Dick Goedhart (dertien fout) maakte aanspraak op de tweede plaats – voor het derde achtereenvolgende jaar. Daarmee mag hij zich de Joop Zoetemelk van het dictee noemen.

Hoffscholte

Oud-burgemeester Joost Hoffscholte las het dictee voor

Memorabel
Niet alleen de fraaie tekst maakte het Aalsmeers Dictee tot een memorabel evenement, ook de ambiance, de voorlezer en de catering droegen daaraan bij. Om kort te zijn: ik heb geen minpuntje kunnen ontdekken tijdens de avond in Het Wapen van Aalsmeer. De ruim dertig deelnemers hadden er vanaf het begin lol in. De familie Hoffscholte speelde een hoofdrol. Boekhandelaar Constantijn, de organisator, heette het gezelschap welkom; zijn hoogzwangere vrouw Ingrid vormde de inspiratie voor de tekst over nieuw leven. Vader Hoffscholte senior, de oud-burgemeester van Aalsmeer, las het dictee op prettige wijze voor.

Na het dictee – met lastige bonuszin voor de specialisten – wachtte het publiek een smakelijk buffet. Daarmee voorkwam men de vaak wat ongemakkelijke wachttijd waarin de nakijkploeg zijn werk doet. Bovendien werkten de Italiaanse specialiteiten en drankjes bepaald sfeerverhogend. Na de vlekkeloze behandeling van alle valkuilen in de tekst – denk aan twee-eiig, eega, foeyonghai, karamelvla, couveuse en difterie – was het tijd voor de prijsuitreiking.

Van Diepen en De Graaf

Prijswinnaars Pieter van Diepen (specialisten) en Hermen de Graaf (teams)

Shoot-out
Naast de twee genoemde categorieën was er een aparte prijs voor teams. Er was een shoot-outronde voor nodig om te bepalen welk team met 59 fouten als winnaar mocht worden aangemerkt. Dick Goedhart van het CDA-team schreef falsificatie correct en haalde daarmee de prijs binnen. Voor teamlid Hermen de Graaf, de lokale voorzitter van het CDA, kon daarna de avond niet meer stuk. Niet alleen mocht hij een trofee in handen houden, maar ook bleek hij één fout minder te hebben gemaakt dan zijn vrouw.

Ook mevrouw Hoffscholte, eega van de burgemeester, keek tevreden terug op de avond. Vooraf schatte zij haar score op 21 fout, het werden er maar zeventien. Mijn eigen score was dermate teleurstellend dat die geheim blijft. Volgend jaar kom ik mij revancheren. Wie nog meer wil lezen over dit evenement, leze het uitstekende stuk van journalist Han Carpay op de nieuwssite Nieuwsover.nl.

Foto’s: Angèle Aartman

4 reacties

  1. Pingback: Alles goed? (2) | Dictees

  2. Bedankt voor de complimenten en je deelname uiteraard. Ik ga me voorbereiden op het Deventer Dictee, maar eerst op het Groot Dictee der Nederlandse Taal!