Frans Van Besien de beste in Middelharnis

Frans Van Besien uit Gent (B) maakte slechts twee fouten in het zesde Groot Dictee Goeree-Overflakkee. Zijn topprestatie viel alleen niet zo op.

Het podium in Middelharnis. Tweede van links is Frans Van Besien. Foto: Huib Boogert

Goeree-Overflakkee

Een gedeelde eerste prijs voor Rein Leentfaar en Peter Altink (r)

Frans Van Besien uit Gent (B) maakte slechts twee fouten in het zesde Groot Dictee Goeree-Overflakkee, dat zich op 17 oktober afspeelde in Middelharnis. Zijn topprestatie viel wat minder op, omdat hij deelnam in de categorie ambtenaren. In de algemene categorie werd de hoofdprijs gedeeld door Rein Leentfaar en Peter Altink, die allebei drie fouten maakten. Huib Boogert plaatste zich als vierde. En ook die score mag gerust opvallend heten, want auteur André Kastelein had zich flink uitgeleefd in zijn geestige, zelfverwijzende tekst over dicteeschrijvers. Een typerend voorbeeld: ‘Naar verluidt verlustigen apetrotse dicteefanaten zich in de Van Dale-nieuwsbrief en de door hen geappte fascinerende neologismen als ponypletter, protocolfetisjist, beyoncévlieg en project X-feest.’ Dat was nog maar één zin van de zes.

Goeree-Overflakkee

Een verslaggeefster van BNN-radio stalkt Frans Van Besien (l) en Rein Leentfaar

Gedeeld winnaar Leentfaar liet zich geen moment afleiden door de rondborstige reporter van BNN-radio, die hem had uitgekozen voor een item over dicteebezoekers. Net als de ongeveer veertig deelnemers sloeg hij zich manmoedig door het dictee, dat voorgelezen werd door de auteur zelf. Niemand liet zijn humeur verpesten door woorden als dicteeseances, Queen Annestijl, qui-vive en vuurvergulde vulpennen. Zoals altijd bleef het in Middelharnis gezellig tijdens de zesde editie van dit traditionele dictee.

 

Goeree-Overflakkee

Verheugend: jonge dicteeschrijfsters in Middelharnis

Foto’s: Huib Boogert

2 reacties

  1. Van Dale-nieuwsbrief? Met een koppelteken? Van Dale is toch geen afkorting?

  2. Goed gezien. Ik verbaasde mij er ook over, en in zijn annotaties bij de dicteetekst heeft Rein Leentfaar gemeld: ‘Buitengewoon ongelukkig dicteewoord: op de VD-site en op internet kom ik zowel ‘Van Dale Nieuwsbrief’ (zou als eigennaam opgevat kunnen worden) tegen als ‘Van Dale-nieuwsbrief’ en ‘Van Dale nieuwsbrief’. Het lijkt mij dat het koppelteken niet afdwingbaar is en valt onder ‘een koppelteken mag altijd ter verduidelijking’ van de Leidraad.’