Brugklassers presteren uitstekend in Stadsdictee

Mopperen over de belabberde orthografische vaardigheden van onze schooljeugd? Ik zou het niet meer durven na de succesvolle eerste editie van het Rotterdams Stadsdictee.

Wethouder Hugo de Jonge met de winnaars Göran Bouaziz, Berre Kandur en Francisca Reijen. Foto: Tom Pilzecker

Winnaars Rotterdam

Winnaars Göran Bouaziz (l), Berre Kanbur en Francisca Reijnen (r)

Mopperen over de belabberde orthografische vaardigheden van onze schooljeugd? Ik zou het niet meer durven na de succesvolle eerste editie van het Rotterdams Stadsdictee. Bijna veertig brugklassers waagden zich op 17 oktober aan een kort dictee, waarin auteur Menno Kouveld zich allerminst had verlaagd tot jip-en-janneketaal. Met slechts negen fout mocht gymnasiast Göran Bouaziz de eerste prijs in zijn categorie (havo/vwo) in ontvangst nemen. Bij de vmbo’ers werd de hoofdprijs gedeeld door Berre Kanbur en Francisca Reijnen. Alle winnaars kregen een trofee en een boekenbon.

Via voorrondes op de helft van de Rotterdamse middelbare scholen hadden 37 brugklassers zich geplaatst voor de finale. Maar meeschrijven met het dictee was niet alleen aan hen voorbehouden. Vanuit de raadszaal van het stadhuis klonk de stem van burgemeester Aboutaleb ook live via internet, zodat iedereen mee kon zwoegen met de piepjonge dicteewelpen. Meer dan vijfhonderd mensen maakten daarvan gebruik. En het is niet te verwachten dat velen van hen het er foutloos hebben afgebracht. Met woorden als Feyenoord (de club, niet de wijk die met een ij wordt gespeld), ten enenmale, plusminus en up-to-date statistische informatie had Kouveld de lat hoog gelegd.

De opvallendste fout in de ogen van de jury was weggeappt in plaats van weggeëbd. Een ultramoderne vergissing waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden!

De winnaars, die hun prijs uitgereikt kregen door wethouder Hugo de Jonge, leverden dus een prima prestatie. En daarmee heeft het Stadsdictee zich bewezen als een mooi initiatief voor het stimuleren van taalplezier en taalvaardigheid bij scholieren. Een tweede editie kan haast niet uitblijven!

2 reacties

  1. Up-to-date statistische informatie? Volgens Van Dale kan het bijvoeglijk naamwoord up-to-date alleen predicatief worden gebruikt.

  2. Inderdaad een onmogelijke constructie; ‘actuele’ zou immers volstaan. Maar qua spelling is er mijns inziens geen andere manier dan deze, dus van mij mag het.

    Van de organisator ontving ik nog een persbericht waarin die verschrijving ‘weggeappt’ werd gemeld. Die heb ik aan bovenstaand artikel toegevoegd. Die houden we erin!