door Huib Boogert
Het traditionele OMT’s Groot Dictee is in ere hersteld. Na enkele jaren pauze heeft computerproducent Apple de draad weer opgepakt. Op woensdag 4 december 2013 was de herstart van het bloggersevenement in de bovenzaal van grand café Dudok aan de Meent in Rotterdam. U leest er pas nu over, omdat via internet nog kon worden meegeschreven met het dictee.
Opmerkelijk bij het OMT-dictee is de setting. Het dictee wordt gehouden in een studioachtige omgeving, compleet met camera’s en belichting. Achtergrond daarvan is, dat OMT’ers ook thuis aan de computer via een livestream real time konden meeschrijven, als ze tenminste inlogden op de site van Apple. Ze konden ook wat winnen. De presentatie in Dudok was in professionele handen: Jan de Hoop deed nou eens niet een ochtendprogramma bij RTL4, maar een avondklus bij Apple.
Ideëel
De computerfabrikant streeft met het dictee overigens een ideëel doel na, namelijk het verbeteren van de taalvaardigheid onder de OMT’ers. Die afkorting verwijst naar het weblog One More Thing (van Apple), waarop veel IT- en computerliefhebbers actief zijn. De fora blinken echter niet uit door consciëntieus taalgebruik. Vandaar het initiatief tot het dictee. Behalve OMT’ers mochten ook dicteetijgers inschrijven.
Productnamen….
Auteur van het dictee was der gewoonte getrouw René Bouwmeester, die een luchtige, niet ultramoeilijke tekst over Sint-Nicolaas had gemaakt. De OMT’ers en de dicteetijgers maakten de meeste fouten in de benamingen van de Appleproducten, zoals MacBook Pro, iPad mini Smart Covers en Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapters. Ze deden de foutenquote rijzen… Maar de tekst kende ook leuke tegenstellingen, zoals vet cool tegenover supervetcool, Standaardnederlands tegenover schoolfrans, cafeïne tegenover coffeïne, en boxcalf stappers (los) tegenover prêt-à-portertabberd.
Bij de OMT’ers – de lezers van het blog dus – ging Lars Frietman (Rotterdam) met de eerste prijs aan de haal, een iPad mini. Hij maakte 58 fouten. Het rijtje ziet er verder als volgt uit: Patrick Daan (60 fout), Lucas Verheij (68 fout), Rik Roeske (76 fout), Bas Broek (78 fout) en Pietro Kruithof (80 fout). De poedelprijs voor Pietro was een iPad van chocolade.
Winnaars
In de categorie Appleprofessionals ging de hoofdprijs naar Miro Lucassen, de oud-hoofdredacteur van MacFan. Hij maakte 50 fouten en troefde daarmee Fred van Dijk af, die er 52 scoorde. Bij de dicteetijgers ging de winst naar René Dijkgraaf en Huib Boogert ex aequo (12 fout). Zij deelden een Applecadeaubon. Pieter van Diepen kwam met 18 fout op de derde plek.
In het Rotterdamse Dudokstudiootje konden, omwille van de ruimte, slechts 15 man aanschuiven. In het land deden honderden mee. De eerste oplossingen stroomden in de minuten na de livestream al massaal binnen.
Foto’s: Huib Boogert
Ik had ‘boxcalfstappers’… Maar goed, deze kwestie is hier m.i. na de voorronde van het GDNT (cf. messing olifanten) al ruim genoeg en deskundig aan bod geweest.