De tatoeage-rage: dat was het thema van het zevende dictee van Middelharnis, dat op 20 november werd gehouden in de Prins Maurits Scholengemeenschap.
door Huib Boogert (tekst en foto’s)
Dicteemaker André Kastelein, leraar Nederlands, kon zich ‘stekelig’ uitleven op zijn onderwerp. Immers, het fenomeen tatoeage is niet bepaald nieuw. Het woord tatoeëren komt al voor in de Van Dale van 1864, weliswaar gespeld als tatoueren, met als betekenis ‘figuren of letters in de huid inprikken of insnijden’. De prikcultuur is oorspronkelijk afkomstig uit Polynesië. Kastelein beperkte zich in zijn verhaal tot de verschijningsvorm van de tattoo in de tegenwoordige tijd. Zo boetseerde hij bijvoorbeeld de volgende dicteeregel: Tattoos komen in de vele vormen voor: van frêle biedermeier cherubijntjes in lichtturquoise of acaciaroze tot vervaarlijke kalasjnikovs.
Aarsgeweien
Maar hét icoon van de dicteeavond was toch het ‘aarsgewei’. Het woord staat (nog) niet in het Groene Boekje of Van Dale, maar gaat op internet al zeker tien jaar rond. Het is een geometrische onderrugtatoeage, meestal bij jonge vrouwen, die – heet van de naald – vlak boven de bilspleet wordt aangebracht. Het aarsgewei keerde bij de tekstbespreking terug boven iedere pagina van de gepowerpointe nabespreking. Er was vrijwel niemand van de 70 deelnemers die het verkeerd spelde. Ze schreven het allemaal op een prikje.
Wat er dan zoal als vleselijke inktschilderijen op de mensenlichamen verschijnen, had Kastelein ook voor de dicteedeelnemers bedacht: Chagrijnige dobermannpinchers op behaarde ruggen, gargouilles op intieme plaatsen, initialen van maîtresses op armen. En wie geen plaats meer heeft voor tatoeages op het lichaam, stort zich volgens zijn tekst vol enthousiasme met graffitispuitbussen op treincoupés, portakabins, elektriciteitsverdeelkasten, halfpipes en desolate viaducten om daar hun tag als geurvlag achter te laten. In deze passage (er waren acht zinnen van in totaal 256 woorden) komt ook het meest fout gespelde woord voor: portakabin. Vrijwel iedereen schreef portacabin. Toch vermeldt zowel Van Dale als het Groene Boekje het woord met een k.
Wedstrijd binnen een wedstrijd
Het wedstrijddictee van Middelharnis (georganiseerd door Rotaryclub Goeree-Overflakkee) is telkenjare niet alleen een spellingrace tussen de ‘gewone’ deelnemers, maar ook een ‘wedstrijd binnen een wedstrijd’ tussen de (christelijke) Prins Mauritsscholengemeenschap en de (openbare) Regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee. De stand na zes dictees was tot nu 3-3, maar dit zevende jaar nam de Prins Maurits weer een voorsprong. De leerlingen van de ‘PM’ maakten gemiddeld 24 fouten per persoon, de RGO-leerlingen lieten het een beetje afweten met gemiddeld 31 fouten.
Ranglijsten
Gemiddeld maakten alle deelnemers 1895 fouten; dat is 27,86 fout per deelnemer. De beste scholiere van de avond was Hannelieke Kieviet van de ‘PM’. Zij scoorde het (voor scholieren) onwaarschijnlijk lage aantal van tien fout. Lara Offermans was met twintig fout de beste van ‘de andere school’. In de categorie Liefhebbers werd een journalist van de regionale krant Eilanden Nieuws de winnaar: Kees van Rixoort (12 fout). Oud-bankdirecteur Piet de Man werd tweede (14 ft) en Anneke van Doorn derde.
De categorie Specialisten werd ter plekke ingedeeld: wie minder dan tien fouten schreef, werd automatisch als specialist aangemerkt. De overwinningsbeker ging hier naar Rien Wisse. Hij maakte overigens een curieuze fout. Hij schreef babi pangang niet los, maar aaneen. “Ik ben vegetariër, ik kom dat woord nooit tegen. Ik weet niet eens wat het is”, zei hij achteraf, met een knipoog. De rest van de ranking zag er als volgt uit: op de tweede plaats Huib Boogert (2 fout), als derde Peter Altink (3 fout), gevolgd door de Vlaming Frans Van Besien (6 fout).
De opbrengsten van het Groot Dictee van Middelharnis zijn bestemd voor inloophuis De Boei in Ouddorp (ten behoeve van kankerpatiënten en hun familieleden). Het bedrag was op de dicteeavond nog niet bekend.
In de tekst zie ik ‘zwartepietenzwart’. Moest dat niet ‘Zwarte Pietenzwart’ zijn?
Dat werd ook goedgekeurd. Beide kunnen inderdaad.