Dictee van maandag 17 oktober

Ons wekelijks dictee. Deze keer een uitdaging van dicteespecialist en scrabblekampioen Jan de Ridder. Beantwoord de tien vragen en kijk of je een Tijger of een Theemuts bent!

[slickquiz id=170]

7 reacties

  1. Als Wallstreetkapitalisme al met een hoofdletter (kapitaal!) zou moeten – ik vind het niet voor de hand liggend – waarom dan niet consequent Wall Streetkapitalisme gespeld?

  2. Dat zou zo zijn als het letterlijk om de Wall Street ging (Rode Kruispost, New Yorkreis), maar het is veralgemeend tot Angelsaksisch kapitalisme. Maar of het dan Wall-Streetkapitalisme, Wallstreetkapitalisme of wallstreetkapitalisme moet zijn? Los van het feit dat bij dictees VD scheidsrechter is en daar dus de schrijfwijze (wellicht tot nader order) vastligt, vind ik wallstreetkapitalisme zo gek niet. Ik zoek nog naar vergelijkbare gevallen in een aardrijkskundige context. Het woord ‘noordzeegarnaal’ komt daarvoor nog tekort …

  3. Wall-Streetkapitalisme lijkt me uitgesloten en ook de spelling in Van Dale vind ik dubieus. De keuze tussen Wall Streetkapitalisme en het verdedigbare wallstreetkapitalisme hangt af van het (subjectieve) antwoord op de vraag of de term voldoende losgezongen is van de symbolische plaats waar hij naar verwijst. Die vraag is in elk geval interessant genoeg om eens voor te leggen aan de Taaladviesdienst. Wiens beurt is het?

  4. Uit het antwoord van de Taaltelefoon, dat ik op het Forum onder de rubriek ‘Samenstellingen met Engelse woorden’ heb geplaatst, blijkt dat mijn vraag over dat loszingen toch niet zo irrelevant was. We kunnen het dus net zo goed hebben over het New Yorkse Wall Sreetkapitalisme als over het wallstreetkapitalisme van sommige Europese banken.