9 reacties

 1. Is ajour kousen en ajourkousen niet allebei goed, Jeroen? Afhankelijk van de beklemtoning: ajóúr kóúsen versus ajóúrkousen (analoog aan ajourstof, dat wel in VD staat).

 2. Dat dacht ik ook, Pieter. Ik dacht aan ajourwerk. Staat wel niet in VD, maar toch …
  Als dat ook goed is, heb ik het iets minder slecht gedaan. Wat was dat moeilijk deze keer.

 3. Tja, we missen het gesproken woord natuurlijk bij dit dictee. En dan zou ajourkousen vermoedelijk wel goed gerekend moeten worden, hoewel ik het begrip uitsluitend ken als twee woorden. Volgens mij gaat het bij ajour kousen om de boord, dat fraaie bovenste stukje dat je als man altijd hoopt te zien, maar meestal verborgen blijft. Een kous geheel gemaakt uit ajourstof, is dat niet iets té pikant?

 4. Bonjour. Ajour kousen? Als ik aan ajour kousen denk, dan denk ik aan kniekousjes die vroeger door oma geduldig met vier pennen werden gebreid voor haar kleindochters. Prachtig gebreide witte kniekousjes met heel veel kleine openingen die je alleen op zon- en feestdagen mocht dragen. In het zoompje aan de bovenkant een passend elastiekje. Wat keek oma dan trots naar haar kleine kleindochters met die ajour kousjes. Ik zal Jeroen foto’s met ajour kousen toesturen. Hoe de kousen met een brede ajour rand eruitzien? Ik heb wel een idee.

 5. Aha, da’s andere koek. Het was mijn o-la-lakant die opspeelde, vrees ik. De combinatie van kniekousjes en erotiek is in mijn gedachtegoed onvindbaar. Eigenaardig trouwens dat die kousjes gebreid werden en niet gehaakt. Een bewonderenswaardige prestatie van de beppe in kwestie, lijkt mij. En alleen al daarom terecht dat je die kledingstukken niet door de week mocht dragen.

 6. GB vermeldt ajoursteek, aaneen. Dat pleit een beetje voor ajourkous.

 7. Maar ajour kousen staat letterlijk in Van Dale, dat dan weer wel.

  Overigens kreeg ik van een lezer met veel kennis van zaken mooie foto’s opgestuurd van zulke ajour kousen. Niks ondeugends aan, zo blijkt. Lieve kniekousjes voor je eerste communie.

 8. ajour kousen, ajourkousen
  Net als Pieter in zijn eerste reactie, denk ik dat de schrijfwijze vooral afhangt van de uitspraak.
  Bij ajóúr kóúsen met klemtoon op (delen van) beide woorden en een leespauze tussen ajour en kousen is ajour het bijvoeglijk naamwoord bij het zelfstandig naamwoord kousen.
  Bij ajóúrkousen hebben we alleen te maken met een zelfstandig naamwoord.