Dicteetijger Pieter van Diepen is de onbetwiste kampioen van de taaltest die de Universiteit Gent enige tijd geleden losliet op het Nederlandstalig publiek. Hij haalde maar liefst dertien keer een perfecte score in de onlinetoets. Met bijna 600 duizend deelnames is het het taalonderzoek van de Gentse wetenschappers een unieke momentopname van de woordenkennis binnen het Nederlandse taalgebied. De Nederlanders kwamen als winnaar uit de bus. Zij hebben een iets grotere woordenschat dan de Vlamingen.
Bij de woordentest moesten deelnemers van honderd woorden beoordelen of een woord wel of niet bestond. De score werd gebaseerd op het aantal juiste bestaande woorden en het aantal als bestaand herkende nepwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld 68 van de 75 bestaande woorden herkende, maar vier van de 25 nepwoorden als bestaand bestempelde, kwam je op een score van 91 – 16 procent = 75 procent. Op deze manier had het geen zin om maar wat te gokken. De gemiddelde score van de deelnemers was 71,6 procent, wat neerkomt op een woordenschat van zo’n 38 duizend basiswoorden. Er was een handjevol deelnemers met een score van 90 procent of hoger.
Het verschil in score tussen Vlamingen en Nederlanders wordt vooral veroorzaakt door deelnemers boven de veertig jaar. Dat zou te maken kunnen hebben met het aantal dialectwoorden, maar er zijn ook andere verklaringen denkbaar. U leest er meer over op de site van het onderzoek.
Doorgaans houdt Dictees.nl zich afzijdig van taalonderzoek, omdat over taalkunde al voldoende websites zijn. Maar natuurlijk vinden wij taal een veel rijker en mooier gebied dan alleen de spelling. En omdat Pieter van Diepen, bestuursadviseur te Leiden en winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal in 2010, zich dit laatste jaar heeft geprofileerd als een groot dicteekampioen, willen wij deze ongekende prestatie in het zonnetje zetten. Hulde!
Gelukgewenst!
Dank je wel, Huib. Als je gelukwens tenminste voor mij bedoeld is. Of is die voor:
– de Nederlanders in het algemeen, die gemiddeld een iets grotere woordenschat hebben dan de Vlamingen?
– de Noord- en Zuid-Hollanders, die het hoogste gemiddelde scoorden?
– de onderzoekers, die met de gekozen onderzoeksopzet zo’n grote respons kregen?
– Jeroen, die steeds weer leuke berichten verzint?
PS Gisteren mijn 14e 100% gescoord!
Pieter, proficiat! (zegt men in Vlaanderen). Ik heb er geen woorden voor …