door Herman Killens | foto’s: Raf Coppens en Herman Killens
Hieperdepiep hoera, de BeNeDicteehuiskamercompetitie anno 2018 gaat eindelijk van start. We bevinden ons in een royale zonovergoten en vogelrijke tuin van een chique villa langs de Mechelsesteenweg in Bonheiden. ‘We’, dat zijn behalve uw trouwe dicteepenny-a-liner ook nog Bert Jansen, Birgit Kuppens, Dian van Gelder, Raf Coppens, Rein Leentfaar, Rien Wisse, de ravissante gastvrouw Marie-Louise en de enthousiaste gastheer Jozef Lamberts. O ja, Marlies Vervloet komt straks nog langs. Eerst nog even de tweeling droppen bij de kinderoppas van de dag. Geloof me: met zo’n moeder worden die later onklopbaar! En dan schuift er nóg iemand aan, de aangekondigde verrassing: niemand minder dan – retteketetsjingboem – de bekende Vlaming Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur en samensteller van de Dikke Van Dale. Hij komt vandaag de dicteetekst voorlezen, wauw! Schuif die woordenboeken opzij, we kunnen het nu aan de maker zelf vragen …
Papieren versies
Ondertussen worden we door Marie-Louise uitvoerig verwend met koffie, thee en andere drankjes en een verkwikkend ontbijt uit het vuistje. De zomerse temperaturen (25 plus) en de gezellige sfeer onder gelijkgestemden laten ons eeuwig en drie dagen wegdromen … tot we bruusk uit onze slaap gerukt worden omdat Ruud in de veranda klaarstaat met het eerste deel van de dubbeltekst. Die is van de hand van Jozef Lamberts, zelf winnaar in 2001 van het twaalfde Groot Dictee der Nederlandse Taal op tv en auteur van twee aartsmoeilijke Davidsfondsdictees in 2005 en 2006. Dat belooft!
Verrassing twee: enkel de papieren versies van Van Dale en het Groene Boekje komen vandaag in aanmerking. Iedereen die dus hard gestudeerd heeft op nieuw toegevoegde woorden is eraan voor de moeite. En Jozef heeft nog een surprise in petto: het is een combinatie van een volledig en een invuldictee. We moeten namelijk wel de volledige tekst opschrijven, maar enkel de fouten in 2 x 80 door Jozef vooraf gemarkeerde woorden (die wij niet vooraf kennen) tellen mee. En – even vooruitlopen op de tekst – dat zorgt wel voor onverwachte fouten. Dan doe je je best om woorden of woordgroepen als Christusmonogram of wit laqué boekenplanken correct neer te pennen maar blijkt het invulwoord het onopvallende mad (en niet mat) te zijn, in twee zielenherders die hun mad wel konden maaien. Goed gevonden!
Blikkendinsdag
Met een glasheldere stem en een – uiteraard – feilloze uitspraak gidst Ruud ons door de fraaie tekst van Jozef, met als titel ‘Een cruise van Amsterdam naar Venetië’. Een persoonlijk waargebeurd verhaal van Jozef, al dan niet hier en daar wat op trumpiaanse wijze aangedikt.
Een cruise. Dan denk je meteen: heerlijk achterover leunen, plons in het zwembad op het bovendek, wat cultuur opsnuiven op de stopplaatsen, culinaire verwenning. Wel, dat valt nogal tegen. Integendeel: wat een verschrikking lijkt het me, die boottocht. OK, het begint nog lyrisch:
Het was blikkendinsdag, drie dagen na Epifanie. Het ms Koningsdam, dat door de scheepsschilder zwart-wit geschilderd was, was net terug van een cruise naar de Caricom-landen. Bij een dreigende ruisdaellucht verliet het nu de haven van Amsterdam richting de dogestad.
Strandlopers en Cetti’s zangers
Aan boord schrikken we al meteen op. Er is geen gewoon meubilair aan boord, neen, wel een bonheur-du-jour, ingekaderde Lloyd’s-patenten en gueridons. Ondertussen cirkelen er vervaarlijke Kuhls pijlstormvogels, Temmincks strandlopers en Cetti’s zangers rond ons hoofd (en dan mogen we nog van geluk spreken dat de sabaku’s en pipa’s enkel in Sao Tomé en Principe voorkomen). De medepassagiers kunnen we ook al maar beter mijden: een naar boldoot ruikende überchick uit de Spaarnestad, een meisje van drie zesjes, een lamijnende Tyrolienne, een burschikose berg-Schot en jolie-laides die er angeheitert uitzien. Vooral daar die dan ook nog lastig te schrijven objecten en kleren dragen als een cabretleren reticule, mitaines, een pillbox met een groen brideje, queenies en een paletot.
Even tot rust komen in onze kajuit? Vergeet het maar. Tapis-plain, schilderijen in chiaroscuro, lampadaires tussen de lits-jumeauxs, chiffonnières, récamiers en secretaires alom. Bij het aanmeren worden we orthografisch belaagd door chouans, Guinee-Bissause muzikanten met hun chitarrones en teorben, ‘ndranghetisten en door een lierenman die juist gemanst heeft. Of worden we de dansvloer opgetrokken om een bourree, malagueña of seguidilla te demonstreren.
Zelfs de menukaart in het restaurant (white tie verplicht) biedt geen soelaas: baisers, berliner– en Bossche bollen, een sémillon, een caffè macchiato, een daiquiri en een caipirinha met cachaça liggen zwaar op onze spellingmaag. En als we dan – Madonna della misericordia aanroepend – de handen ten hemel strekken, zien we vol ontzetting het Hoofdhaar van Berenice opduiken …
Spanning troef
Gelukkig kunnen we tussenin even pauzeren, zuchtend onze eigen hoofdharen uittrekken en – vooral – lunchen. Engelin-doet-al Marie-Louise serveert soep en pizza’s. Voortreffelijk. Het kan niet anders: de hemel moet ongetwijfeld ergens in de omgeving van Bonheiden liggen. Ondertussen verbetert Jozef de ochtenddictees eigenhandig, en handig houdt hij de scores geheim tot na het tweede dictee. Een goede zet: spanning troef.
Maar ook na het tweede deel van het dictee blijkt dat we het er met zijn allen prima van afgebracht hebben. Zowel voor als na de middag wordt er gemiddeld een mooie score van 55 op 80 (lees: slechts 25 fouten per persoon) genoteerd, toch wel een bewijs dat de deelnemers aan deze competitie hierdoor continu bijleren en ervaring opdoen.
Prijzentafel
En ja jongens, wat een prijzentafel in de woonkamer. Jozef heeft een pak sponsors weten te overtuigen zodat we allemaal met twee mooie boeken of dvd’s naar huis kunnen trekken. Time for homemade tiramisu from Marie-Louise!!! Meer tekst en uitleg hebben we niet nodig: wij dus fiebelefors terug naar buiten.
O, en de einduitslag? Ach, wie is daar eigenlijk nog in geïnteresseerd bij een ijsgekoelde Westmalle in de namiddagzon met dit gezelschap. Ik zal die resultaten bij gelegenheid wel eens verklappen.
Veranda
Super: Jozef is zo tevreden (behalve dan over het aantal deelnemers – onder meer door enkele late annulaties) dat hij nu al een datum voor volgend jaar geprikt heeft: zaterdag 27 april, maar deze keer in de Zevenster in Schilde, met een nog grotere veranda (hint) en nu op nog kortere afstand voor de Nederlanders (hint hint). Gaat overigens enkel door als er minstens twaalf deelnemers zijn. Allen daarheen zou ik zeggen. Net als naar het volgende BeNeDictee in Sweet Lake City Zoetermeer, bij Dian op 26 mei (zie kalender). Twee weken later sluiten we het voorjaar af met een BeNeDictee in Opwijk (ontvangst door Mireille en uw Chinese vrijwilliger op 9 juni).
Heel erg bedankt, Ruud, Marie-Louise en Jozef, voor die voortreffelijke BeNeErvaring. Een staande ovatie. BeNe est!
Prachtig verhaal weer, Herman!
Hartelijk dank, Herman en Raf voor het prachtige verslag en de mooie foto’s. Het zet me ertoe aan ervoor te zorgen dat het volgend jaar minstens evengoed wordt. Aan de locatie zal het zeker niet liggen en het zonnetje is al besteld. In principe zal het opnieuw Ruud zijn die het dictee voorleest.
Voor de volledigheid wil ik aan het verslag nog toevoegen dat de figuurlijke podiumplaatsen ingenomen werden door Herman (20 fouten op 160 woorden/woordgroepen), Rein (23 fouten) en Rien (25 fouten).
Herman, treffend en prachtig verslag. Complimenten.
Mineur detail: waw heb ik niet kunnen vinden, zal wel wauw of wow moeten zijn ,,,
Ook dipterous kon ik niet vinden: alleen dipteros (mv. dipteroi). Ik zie het verband tussen mij en een klassiek tempel niet echt …
Dipterous? Geen idee. Een dicteereus met dikke vingers?
Sst, de uitslag. Niet voortvertellen. Scores telkens op 80. 1. Herman 70 + 70 = 140 / 2. Rein 70 + 67 = 137 / 3. Rien 67 + 68 = 135 / 4. Bert 52 + 54 = 106 / 5. Raf 50 +42 = 92 / 6. Birgit 42 + 49 = 91 / 7. Dian 34 + 43 = 77 / Marlies schreef enkel het tweede dictee en eindigde op een fraaie zesde plaats met 46 op 80.
Nederland heeft na deze eerste editie al meteen een stevige voorsprong genomen op de Belgen. Niet getreurd, ach sidder en beef jullie Ollanders, met wat meeval zetten wij in Sweet Lake City onze joker in … Joost!!!
Inhoudelijk was ik het op een enkel punt niet eens met je verslag, Herman, want waarom zou ik meisjes van drie zesjes en angeheiterte jolie-laides maar beter mijden? Voor de vorm echter hef ik een driewerf hoera aan! Ik heb gesmuld!
Jozef en Marie-Louise, hartelijk dank voor de perfecte organisatie en gastvrije ontvangst in Bonheiden! Voor Sweet Lake City (Zoetermeer) kan ik daar een voorbeeld aan nemen. En Jozef, het dictee was wel een heel mooi verhaal. Herman, dank voor het verslag en de uitslagen. Voor de Nederlanders is het zaak om zicht en grip te krijgen op de tactiek van onze zuiderburen. We zitten nog in het begin van de competitie, dus alles is nog mogelijk. En er wordt nu al de joker ingezet?! Oppassen dus!
De uitnodiging voor Sweet Lake City (Zoetermeer) staat in de kalender, dus kan er nog volop worden ingeschreven.