Vijftien fout, gokte Jan-Jaap Mijnheer voorafgaand aan het vijfde Groot Zutphens Dictee. Op donderdag 21 november schaarde de van oorsprong Friese ambtenaar zich onder de bijna zestig deelnemers in Fort Bronsbergen, even ten zuiden van de fraaie Zutphense binnenstad. Zelf dichtte hij zich maar matige spellingsvaardigheden toe. ‘Je wordt lui in je hoofd door die spellingscontrole op de computer’, gaf hij als uitleg. Maar toen een vriend – schrijver en taalcoach – bleef aandringen, besloot hij het erop te wagen.
De lokale Lionsclub had gezorgd voor een riante accommodatie met inpandige brasserie, waar het goed toeven was. Als voorlezer was A.L. Snijders aangetrokken. Hoewel de auteur van de befaamde Zeer Korte Verhalen beter schrijft dan voorleest, droeg zijn geestige optreden bij aan de goede sfeer. Over de tekst rondom het thema Bizar Zutphen bleek goed nagedacht te zijn. In zeven alinea’s werden evenzovele anekdotes aangehaald uit de eeuwenoude historie van de Hanzestad. Enige verwarring was er wel: ging het in de derde zin nou om de romantisch-nationalistische of de romantisch-rationalistische poëet Staring? En waren er in zin zes zo veel onderaardse gangen of zoveel?
Na een niet al te lange pauze lichtte neerlandicus Jaap Pott het dictee toe, waarbij hij zich niet van de wijs liet brengen door ongevraagde interrupties. De daaropvolgende uitslag van de scores toonde aan dat de regio Zutphen heel wat uitstekende spellers herbergt. Bij de regionale deelnemers werd het podium verdeeld onder de usual suspects: Jan Riefel op de derde plaats, Jeannette van der Maten en Henk Demoed ex aequo op de tweede plek en opnieuw Marry Potjes uit Baak bovenaan, met slechts zes fouten. Ook in de buitenpoorterscategorie waren er geen verrassingen: Rein Leentfaar won met een fout, Pieter van Diepen verdiende een eervolle vermelding met twee fouten. Later bleek dat beiden zelfs een fout minder hadden gemaakt. In de zesde zin hoorde zo veel wel degelijk aaneengeschreven, zoals zij hadden gedaan.
In totaal maakten de deelnemers 1131 fouten, wat neerkomt op een mooi gemiddelde van twintig. Jan-Jaap Mijnheer kon tevreden zijn: met 17 fout bleef hij dicht bij zijn eigen verwachting en scoorde hij netjes onder het gemiddelde. En ook de organisatie kon terugkijken op een geslaagd evenement. Met 750 euro voor de kinderboerderij werd ook het doel van deze gezellige avond ruim gehaald.
Foto’s © Patrick van Gemert
Jaap Pott kwam direct na de bekendmaking van de uitslag naar me toe en zei bijna verontschuldigend: “U was een r vergeten in ‘verorbert’.” Wie verobert schrijft, verdient niet om te winnen. Dat zei hij niet, hoor, dat zeg ik.