G1 letters maar cijfers: feest44 of allemansver3t?

Alles draait om cijfers. Zelfs in dictees.

De cijfers krijgen het voor het zeggen. Zelfs de dicteewereld lijdt eronder, maar die is dan ook al jaren geïnfiltreerd door wiskundigen, accountants en andere bèta’s. De Spelt besprak de 8ergrond maar weer 1s met Marinus Woordenaar, voorzitter van de Dicteepartij.

Wordt dit de zoveelste spellingherziening?
Da2tik niet, maar na het vorige B1eDictee (BeNeDictee, red.) is niets meer wat het lijkt: in Breda mochten we een spellingfeestje 44 waar alles om getallen draaide. Ik was er z11 ook bij.

Wat vond u ervan?
Ik vond het in 1ste instantie de onbe0igheid ten top en was wat 8erdochtig, maar ik denk dat ik nu toch met het getallen4us besmet ben. Een ongehoor3sico dat mij 1igszins hypochon3s stemt, maar ik kan er niet omh1.

U hoeft er toch niet aan mee te doen?
Nee, maar ik ben ook niet ge9 om als tegenstander ge44endeeld te worden of me te laten door7. Er is g1 weg meer terug, hoe k0ig het ook klinkt, ook al is het nu nog clandes10.

Wat betekent dit voor de dicteewereld?
De meesten hebben na Breda een fees2k gehad: ze zijn aand8ig gaan experimenteren 8er hun qwertykla4. Ze hebben dus zowel hun linker- als hun rechterhersenh11t gestimuleerd: zowel hun logica als hun creativiteit. Dat heeft tal van interessante vragen opgeroepen.

Kunt u 1s een voorbeeld geven?
U leert snel. Kijk, de bree14 opgaan is wel duidelijk, maar neem nou kamika6eks met een demi-4ge. Mag dat?

Lijkt me niet, daar kun je toch hIV van krijgen?
Aha, het Romeinse cijfer IV. U ziet wel: de mogelijkheden zijn legio. Maar ik bedoel natuurlijk: mag je de lettercombinatie zes vervangen door 6 als je die uitspreekt als ‘zus’? En mag je van vier (‘vjèr’ in demi-vierge) 4 maken?

Mo6 kriebel! En wat doen we met de apostrofs en de streepjes?
Dat is zeker een aand8spunt, evenals aan1schrijfproblemen. Lopen we 8er of 8’er de feiten aan, is het 1 mei4ing of 1 mei-4’ing, of nog wat anders? Discussiepunten genoeg. En dan laat ik het buitenlands nog buiten beschouwing.

Hoe bedoelt u?
Denk maar aan de Engelse getallen one, two, four, eight en ten: 1staltig, 2deledokie, 4um, 8stoornis en 10 einde raad. Of aan het Franse deux, huit en neuf: 2gdelijk, neder8 en 9ig. Begrijpt u wel? Zelfs het Griekse getal π biedt soelaas: een π’tje-precies, een πramide, een …

We moeten afronden. Ik heb genoeg stof voor een 8ergrondartikel.
Mag ik dat dan vóór publicatie nog even controleren op sp11outen?  

Rien Wisse, redacteur van De Spelt, je broodnodige dict1ieuws

9 reacties

  • Gisteren zag ik in mijn tuin een 1000poot. Of was het misschien een 1.000.000poot? Ik weet het niet. ‘k Had geen tijd om het aantal pootjes te tellen.

 1. Geen twijfel mogelijk, het draait hier om 8erlijk cijferfetisjisme van 1 stelletje cijferfetisjisten die met dit ku2r niks beters te doen hebben.

 2. Potver3, dit is grandioos! Dit hebben we, geloof ik, in deze vorm nog nooit op deze site gelezen. Nog een primeur dus ook. Kan ik 10tjeslid worden?

 3. Pr8ig Rien,

  als ik dit geweten had, zou ik het schrijven van het dictee aan jou uitbesteed hebben.
  Dat had mij heel wat tijd en 21,9,20,26,15,5,11,23,5,18,11 bespaard.
  Overigens gefeliciteerd met het winnen van het dictee!

  Hartelijke groet,
  Dian