Bertus van Huizen scoort nulfouter in Heerenveen

Bertus van Huizen triomfeerde op 24 september in de vierde editie van het Groot Heerenveens Dictee.

door de redactie | foto’s: © Max van Gelder, Heerenveensche Courant

Bertus van Huizen

De Friese dicteetijger leverde een unieke prestatie door in het Groot Heerenveens Dictee geen enkele fout te maken. Twee jaar geleden veroverde de superspeller ook al de hoofdprijs, maar toen moest hij nog zes fouten incasseren. De tweede prijs was dit jaar voor Menco Duursma.

In totaal waren 82 dicteetijgers present in de raadzaal van het gemeentehuis van Heerenveen. Burgemeester Tjeerd van der Zwan las het door oud-docent en columnist Rob Kerkhoven geschreven dictee voor. De titel ‘Beeldenstorm’ zorgde direct al voor de nodige hoofdbrekens: wel of geen punt erachter, wel of geen hoofdletter? En daar bleef het niet bij. Wat te denken van hooliganismestam? Moet dat aaneengeschreven worden, gaat het om twee afzonderlijke woorden, moet er ergens een liggend streepje? En hoe schrijf je buurtpreventieapp?

Zin 5 leverde het grootste struikelblok op. De Walk of Fean werd door veel deelnemers geïnterpreteerd als een walk of fame. Tja, je moet het ook maar net weten. Het ging hier om een wandelroute langs sportieve iconen van Hearrenfean (kortweg Fean). De gemeente heeft een voorkeur voor woordspelige activiteiten, getuige de regionale slogan ‘n Gouden plak. Gelukkig bleef het bij deze lokale aanduidingen; de auteur had geleerd van de vorige editie, toen een overdaad aan plaatselijke namen het de liefhebbers wel erg moeilijk maakte.

Met ongeloof bekijken deelneemsters in Heerenveen achteraf de juiste schrijfwijze

Bij de zinnen 7 en 8 ging er een collectieve zucht door de zaal: moet op ‘smeuïge’ een trema op de i of juist niet? Hoe schrijf je anekdotes eigenlijk, met een k of met een c? Is het karrenvracht of karrevracht? En o ja, is het een twee drie of moeten er streepjes tussen? Hier helpt alleen ingrijpen van een hogere macht, fluisterde iemand wanhopig. De laatste zin was daarentegen eenvoudig en oogstte zelfs een gulle lach van de deelnemers.

Cabaretier Karst Berkenbosch trakteerde het publiek tijdens de pauze op enkele songs en voordrachten. Afgezien van de nu al legendarische zege van Van Huizen, lagen de uitslagen dicht bij elkaar. Zo dicht zelfs, dat voor de derde plaats een barrage nodig was tussen Rudy Hofstee en Klaas Peereboom, die beiden zeven foutjes scoorden. Peereboom veroverde daarin het brons. De prijzen bestonden uit een fraaie beker en een dinerbon voor de winnaar, een mooi boek voor de runner-up en nummer drie ontving een luxe pen. Bij de teams ging het tussen twee ploegen met elk 58 fouten. Het Gemeenteteam Mix 2 sneuvelde in de shoot-out tegen het familieteam Kan & Co. Ook voor het winnende team was er een bokaal plus vier boekjes voor ieder afzonderlijk. Het kwartet van team twee ontving vier mooie pennen. De organisatoren, SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), Heerenveense Courant en Bibliotheek Heerenveen, mogen mede dankzij de ondersteuning van de gemeente Heerenveen terugkijken op een geslaagde avond. 

Reacties zijn gesloten.