Gorcumers slechts mild gemarteld tijdens eerste dictee

Het eerste Groot Gorcums Dictee op 24 april 2013 leverde naast een aanzienlijk sponsorbedrag ook een geslaagde avond op. Winnaar werd Rein Leentfaar uit Breskens, met één fout.

Roger van Boxtel

Eerste Kamerlid Roger van Boxtel (D66) las het eerste Groot Gorcums Dictee voor.

door JvHD

Het eerste Groot Gorcums Dictee op 24 april 2013 leverde naast een aanzienlijk sponsorbedrag ook een alleszins geslaagde avond op. In een ontspannen sfeer verwelkomde de organisatie zo’n zestig deelnemers in de plaatselijke schouwburg De Nieuwe Doelen. Een fijne locatie, waar voor en na het dictee het muziekgroepje goed tot zijn recht kwam. Zo’n eerste keer is wennen voor de organiserende Rotaryclub en de Junior Kamer Gorinchem: vermoedelijk had niemand gerekend op de komst van een aanzienlijk contingent dicteetijgers, die onder aanvoering van de zwervende Zeeuw Rein Leentfaar (één fout) de prijzen wegkaapten.

De specialisten hadden niet al te veel moeite met het invuldictee, waarin honderd woorden gespeld moesten worden. Voor de enthousiaste Gorcumers lag dat iets anders, al bleef het aantal slachtoffers ook onder hen beperkt. Alleen de onfortuinlijke deelnemer met 43 fouten zou aangemerkt kunnen worden als de nieuwe Gorcumse martelaar. Maar de sfeer was opperbest. Zelfs onder het voorlezen van het dictee – een taak die was uitbesteed aan prominent D66’er, Eerste Kamerlid en gezondheidszorgbobo Roger van Boxtel – bleef het publiek in de zaal ontspannen. Helaas verleidde die gezelligheid Van Boxtel tot slordigheden, en vooral tot een marstempo dat niet iedereen kon bijhouden zonder onvoorziene schrijffouten. Een van de slachtoffers was dicteespecialist Robert Joosen, die amusante anekdote in volle vaart neerpende als amusant gevoel en daarmee zijn eerste plaats weggaf.

De Barfly’s
Ook de correctieronde, geleid door de auteur Marjan Versluis, was een gezellige bedoening. Ieder keek de opgave van de buurman of -vrouw na, wat bij teams als De Barfly’s aanleiding gaf tot hilariteit. Tineke, Babette en Sabine, alle drie habituees van het lokaal befaamde etablissement De Knijp, waren niet teleurgesteld met hun scores tussen de 25 en 30 fouten, maar de uitslag bij de prominenten sloeg hen met stomheid. Niemand minder dan hun eigen kroegbaas Jules won de tweede prijs, slechts drie fouten verwijderd van de winnaar. Dat was Matthijs Daniëls, een journalist die met acht fouten een goede prestatie leverde.

Bij de overige deelnemers legde Robert Joosen beslag op de derde plaats – hij won het Groene Boekje, dat zal hem van pas komen – en werd de tweede plek gedeeld door Pieter van Diepen, René Dijkgraaf en mijzelf. Zoals gezegd won Rein Leentfaar met één fout: hij schreef genoegelijk in plaats van genoeglijk.

Met een opbrengst van 4500 euro, aangevuld door een sponsorbijdrage van maar liefst 14 duizend euro, kan de organisatie terugzien op een prima eerste dictee. Het geld gaat naar de Stichting Lezen en Schrijven.

Reacties zijn gesloten.