Na het succes van het eerste dictee van Lansingerland kon een vervolg niet uitblijven. Dat kwam er op donderdag 30 januari, en opnieuw beleefden honderdtwintig deelnemers een opwindende happening in het Melanchton College van Bergschenhoek. Warme hapjes, drankjes (betaald, het goede doel staat voorop), een piepjonge pianist en zelfs parkeerhulpen… alles was uitstekend verzorgd. Een evenement optuigen kun je met een gerust hart overlaten aan directeur Hospes van de scholengemeenschap en de Vrienden van Hospice Lansingerland. Dat samenwerkingsverband spant zich in jaarlijks zo’n 70 duizend euro bijeen te sprokkelen voor het plaatselijke hospice. Met een opbrengst van 15 duizend euro heeft het dictee dat doel aanmerkelijk dichterbij gebracht.
Net als vorig jaar moest de beoogde voorlezer Ivo Opstelten verstek laten gaan. In zijn plaats verscheen staatssecretaris Fred Teeven. Voor de tientallen dicteeschrijvers bleek dat allerminst een tegenvaller. De reservelezer, die de verzegelde tekst pas vlak voor aanvang kreeg aangereikt, kweet zich met een natuurlijke schwung van zijn taak – rustig en goed articulerend, ook al persisteerde hij bij het inslikken van de s in exquis. Oud-wiskundeleraar en amateurhistoricus Henk Groeneveld had een heel aardige tekst gecomponeerd naar aanleiding van prinses Beatrix’ verjaardag. Niet te lastig, niet te lang.
Zelf nakijken
Direct na het dictee corrigeerden de deelnemers – van prepuber tot hoogbejaard – hun eigen werk. Een niet geheel fraudebestendige strategie die onlangs ook in Kampen werd toegepast, maar die hopelijk geen gemeengoed wordt.
Het blijft toch ‘de kat bij de melk zetten’, zoals de Vlamingen zeggen. Uitleg van de valkuilen bleef helaas ook uit. Deze methode leidde er wel toe dat men vlot kon overgaan tot de pauze en aansluitend de vermakelijke veiling. RTL-coryfee Roelof Hemmen leefde zich uit in het afhameren van kavels als een lunch in het Torentje, een middagje in de skybox van Feyenoord en een eendaagse cursus roofvogeltemmen. Hij had er minstens net zoveel lol in als de zaal.
Voordat de prijzen uitgereikt konden worden, werkte de charmante presentatrice nog een loterij af. Het was al tegen elven toen auteur Henk Groeneveld de hoofdprijs in de jongerencategorie mocht uitreiken aan Aimée de Goede (16). Daarna volgde een verrassend podium bij de volwassenen: derde werd Rien Wisse uit Breda, die twee dagen eerder al het zilver veroverde in Tilburg. Volgens de jury maakte hij zeven fouten. Ex aequo op de eerste plaats kwamen Huib Boogert en Rein Leentfaar met zes fouten.
Slordigheden
Die uitslag was verrassend omdat de laureaten zelf een totaal afwijkende foutscore geteld hadden. En daarmee zijn we bij de minpunten aanbeland: de jury bleek erg arbitrair – of gewoon slordig – te hebben gecorrigeerd. Fouten in eigennamen werden nu eens wel, dan weer niet meegeteld. En wat erger is: leestekens die niet voorgelezen werden, werden af en toe wel degelijk als fout aangemerkt. Tijdens de nakijkronde na het dictee was al duidelijk geworden dat de tekst een fors aantal flagrante fouten bevatte. Opmerkelijk, omdat het concept eerder was nagekeken door erkende dicteecracks, onder wie de winnaar van vorig jaar! Wat de organisatie heeft bewogen hun adviezen terzijde te schuiven, zal wel een raadsel blijven.
Het gerommel met de tekst en de jurering kon gelukkig geen grote schaduw werpen over de avond. Hoewel het behoorlijk laat werd, was de voldoening groot, zeker gezien de mooie opbrengst.
Foto’s: Huib Boogert. Kijk ook op de site van het dictee zelf, en bekijk vooral het aardige filmpje dat Peter Veldkamp maakte over de avond. Meer info over het Hospice Lansingerland vindt u hier.