Intussen, in Orthografië

Voor de volledigheid: een beknopt overzicht van de recente taalfeestjes.

Deelnemers aan het Lingewaards Dictee 2015

Jesse van der Plas

Jesse van der Plas, winnaar van het Utrechts Studentendictee, poseert met Menno Bentveld (r)

door JvHD

De maanden mei en juni stonden in dicteeland niet bol van de activiteiten. Her en der vond een evenement plaats, waarover de media helaas spaarzaam berichtten. En omdat bij de meeste bijeenkomsten buitenstaanders geweerd werden, kon ook de redactie van Dictees.nl weinig vertellen over de roemrijke daden van dicteecracks in den lande. Zelfs nederige verzoekjes om persberichten mochten niet baten. Een beknopt overzicht van de recente taalfeestjes.

Studenten in Utrecht
Op donderdagavond 21 mei sprong psychologiestudent Jesse van der Plas een gat in de lucht toen hij met twaalf fouten de winnaar bleek te zijn geworden van het tweede Utrechts Studentendictee. Na zijn derde plaats van vorig jaar revancheerde hij zich sterk. Op het nippertje, want intussen is Van der Plas afgestudeerd. Het dictee trok zo’n zeventig deelnemers, van wie enkelen meer dan honderd fouten wisten te scoren in de tekst. De anonieme auteur had het zijn publiek – en de voorlezer Menno Bentveld – dan ook niet gemakkelijk gemaakt. Zijn lange (450 woorden!) verhaal over een culturele wereldreis bevatte woorden als trulli (middeleeuwse bouwsels in Italië), martyrium, houellebecqiaans en het inmiddels beruchte monalisaglimlach.

Het dictee leest u hier.

Grut Frysk Diktee

Volop sfeer in het prachtige Provinciehuis van Leeuwarden tijdens het Grut Frysk Diktee (foto: Omrop Fryslân)

Pinne mei ynskripsje foar Jan Ybema
In de buitencategorie speelde zich op 24 mei het Grut Frysk Diktee af in de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Ferdinand de Jong schreef de tekst. Van de 35 deelnemers die zich hadden weten te kwalificeren voor de spellingproef bleek het alweer een Groninger te zijn die de trofee wegsleepte: Jan Ybema maakte maar twaalf fouten en bleef daarmee Jacob Krol uit Winsum (twadde mei 12,5 flaters) en oud-winnaar André Looijenga (tredde mei 13 flaters) nipt voor. Naast de reguliere deelnemers trad ook een cohort bekende Friezen aan, onder wie de zangeressen Elske DeWall, Iris Kroes en Griet Wiersma, tv-kok Reitse Spanninga en politica Lutz Jacobi. Van hen maakte schrijver Willem Schoorstra de minste fouten: 13,5 stuks.

Puzzelen in Bemmel
Een dag na de Vlaams-Nederlandse derby in Zeeland, waarvan Huib Boogert een verslag publiceerde, vond op 5 juni in de bibliotheek van Bemmel het Lingewaards Dictee plaats. Burgemeester Marianne Schuurmans las de tekst met de titel ‘Puzzelen’ voor in de zaal met twintig teams. De deelnemers hadden al hun aandacht nodig bij woorden als acrostichons, nek-aan-nekrace, hygiëne, excessief, kijverij en petieterig. De teamprijs ging uiteindelijk naar de teamleden van Allegaartje, die met elkaar 63 fouten maakten. Bij de individuele deelnemers behaalde Petra Hutjens (acht fout) de eerste plaats.

Dordrecht

Auteur Caty Sebes leest voor in Dordrecht (foto: Roxanne Sebes, AD)

De kalle in de beemd
Meer dan honderd deelnemers hadden 50 euro over voor een plaats bij het Groots Dordrechts Dictee. Op woensdagavond 17 juni kwamen zij bijeen in de Leonardozaal van het Da Vinci College. De lokale schrijfster Caty Groen had een minidetective in elkaar geknutseld waarin het halve Roze Boekje was verwerkt, onder de veelbelovende titel ‘De kalle in de beemd’. Hondsmoeilijk voor wie niet met enige regelmaat aan een dictee meedoet. Na veel zuchten en steunen kwam het team van trainers als beste uit de bus. Bij de individuele deelnemers won Bertine van der Weide. De opbrengst van 7500 euro gaat naar een project in Rwanda en naar Stichting Vluchtelingenwerk.

Het dictee leest u hier.

Reacties zijn gesloten.