door René Dijkgraaf
In Emmeloord werd op 12 maart 2018 voor de tweeëntwintigste keer het Groot Emelwerda-De Noordoostpolder Dictee gehouden, in het prachtige Theater ‘t Voorhuys. De tekst werd voor de eenentwintigste keer geschreven door docente Nederlands Diny Verrips, hetgeen geen geringe prestatie is! Zoals gebruikelijk was het een mooi verhaal, met humoristische kanten en met een ruime hoeveelheid moeilijke woorden. Voor de tweede keer binnen een week werd uw zeer mannelijke scribent dicteematig geconfronteerd met het onderwerp #MeToo, beschreven vanuit een vrouwelijke invalshoek. Je moet je als Y-chromosoomdrager dan onopvallend opstellen, waarbij mijn bescheiden karakter goed van pas kwam.
Teams
Het Emmeloordse dictee is een puur lokaal feestje met een aparte maar leuke formule. Ieder van de – dit keer tweeënzeventig – deelnemers maakte verplicht deel uit van een van de twaalf teams, er is geen tekstbespreking en niemand krijgt zijn eigen werkje mee. Een enkele dicteenomade wordt gedoogd, maar buitenpoorters worden niet als apart groepje genoemd bij de prijsuitreiking. Deze strakke organisatie maakt het mogelijk elk jaar een Literaire Ontmoeting met een bekende schrijver in het programma op te nemen. Dit jaar was de beurt aan Herman Koch, die tijdens de nakijkpauze op deskundige en boeiende wijze geïnterviewd werd. Het publiek hing aan zijn lippen en de tijd vloog voorbij.
Na dit intermezzo vond de prijsuitreiking plaats. Het gemiddelde foutenaantal was 22,9. De overwinning was voor het team van Flevomeer Bibliotheek, waar ook de individuele winnares Liesbeth Weijs (vijf fout) deel van uitmaakte. De tweede plaats was voor Ans van der Kamp, ook van het bibliotheekteam (zeven fout), de derde prijs ging naar Annemarie Bood van het lezersteam, zij maakte acht fouten. Daarna was er een gezellige nazit in de foyer, terwijl Herman Koch in diezelfde ruimte signeerde.
Mooie avond!
Mooi stuk. Jammer dat ik je eigen score niet kan lezen op het scherm.