Dictee Oostvoorne levert recordbedrag op

Het drukke dicteevoorjaar brengt de dicteenomaden naar alle uithoeken van het land. Zo was zaterdag 17 maart het Zuid-Hollandse Oostvoorne aan de beurt. Randy van Halen doet verslag van de avond, waarop de Rotaryclub een recordbedrag ophaalde voor het goede doel.

Oostvoorne 2018

De Skyline Sisters zorgden voor de muzikale omlijsting.

door Randy van Halen

Het drukke dicteevoorjaar brengt de dicteenomaden naar alle uithoeken van het land. Zo was zaterdag 17 maart het Zuid-Hollandse Oostvoorne aan de beurt. We reisden en masse naar het hotel-restaurant ’t Wapen van Marion, dat net buiten het dorp ligt, om daar eens flink te genieten van de kwellingen die komen gingen. Het dictee was georganiseerd door de Rotaryclub Voorne-Putten-Rozenburg, om Support Casper te steunen, een campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker om onderzoek te doen naar nieuwe behandelmethoden.

Het goede doel
De avond werd geopend door Suzanne Mulder, presentatrice van TV Rijnmond. Ze vertelde over het goede doel waarvoor we deze avond streden. Het doel is gekozen door de Rotaryclub omdat de echtgenote van een van de leden recentelijk aan alvleesklierkanker is overleden. Ook meldde ze dat het dictee volledig was gecontroleerd door Onze Taal. Het zou dus foutloos moeten zijn. Met de nadruk op ‘zou moeten’, want achteraf bleek dat toch niet het geval … Hierna kregen we een kort optreden van de Skyline Sisters, het koor waar deze vrouw deel van uitmaakte. Hun prachtige uitvoering van Elton Johns ‘Can you feel the love tonight’ bracht de sfeer er goed in. Voor wie nog geen genoeg van de dames had, niet getreurd: later op de avond zouden ze nog een paar keer terugkomen.

Oostvoorne 2018

Astrid Joosten luistert naar de muziek tijdens de pauze.

Hierna was het tijd voor de voorlezer van het dictee om ons te verblijden met haar aanwezigheid. Het was de 2 voor 12-presentatrice Astrid Joosten. Voordat ze begon met voorlezen, vertelde ze kort over haar persoonlijke band met het goede doel van de avond: haar man is overleden aan alvleesklierkanker. “Die ziekte is een sluipmoordenaar, en als ze het eenmaal doorhebben, is het bijna altijd al te laat”, vertelde ze. Daarom wilde ze er alles aan doen om meer onderzoek naar de ziekte te steunen en zei ze direct volmondig ja toen haar werd gevraagd of ze dit dictee wilde voorlezen.

Hoofdbrekens over hoofdletters
En voorlezen, daar was het dan ook tijd voor. Joosten las het dictee perfect voor, foutloos, met een heldere stem en niet te snel. Voor enkele jeugdige deelnemers ging het nog steeds wat snel, maar ze vond het geen probleem om stukken tekst nog een paar keer te herhalen als erom werd gevraagd. Alle lof voor Astrid Joosten! Hoe vaak hebben we het anders gezien, dat een mooie dicteetekst werd verpest door een verschrikkelijke voorlezer?

De tekst ging over de totstandkoming van dit dictee, waarvan het idyllische en pittoreske Oostvoorne de entourage vormde. De scribenten hadden zich aangemeld en er werd pecunia ingezameld voor een charitatieve instelling. Qua moeilijke woorden viel het allemaal reuze mee; de grootste problemen zaten in de vele eigennamen van instellingen en stichtingen. Hoofdletters, kleine letters, velen kraakten hier hun hersenen over en het leverde voor een groot deel van de deelnemers een aantal rode streepjes op.

Oostvoorne 2018

Anke Thea Dijkman, de lokale winnares, ontvangt haar prijs uit handen van Astrid Joosten

Pauze-entertainment en correctiechaos
Tijdens het nakijken werd er voor entertainment gezorgd: er was een loterij. Na mijn grote succes bij de loterij tijdens het dictee in Alphen aan den Rijn, twee dagen eerder, besloot ik nogmaals mijn geluk te beproeven. En niet zonder succes. Aangezien geen enkele chocoladepaashaas in deze periode alleen hoort te zijn, heb ik voor het levensgrote exemplaar dat ik donderdag won, een partner in de wacht gesleept. Ondertussen verschenen de beste uitslagen op een groot scherm achter in de zaal, en de nagekeken dictees konden daar ook direct worden opgehaald.

Toen de eerste deelnemers hun dictees ophaalden, ontstond onder hen direct consternatie: het woord ‘oftewel’ werd als fout aangestreept, terwijl ze het goed schreven. Rein Leentfaar dacht nog dat de jury het in zijn werk als te slecht leesbaar zou hebben aangemerkt, maar toen meer deelnemers dit euvel in hun werk zagen, is er een opmerking over gemaakt naar de jury. Volgens de jury moest het namelijk met spaties geschreven worden, maar waar ze dat vandaan haalden, begreep niemand. De juryvoorzitter besloot niet in discussie te gaan. Ik respecteer de standvastigheid, maar bij zo’n pertinente fout zou je jezelf toch direct moeten corrigeren.

Overigens waren de correctoren niet allemaal even scherp: bij verschillende deelnemers zijn fouten over het hoofd gezien en zijn goede woorden fout gerekend. Dian van Gelder was zo een van de weinigen bij wie oftewel (als één woord) wel goed is gerekend.

Oostvoorne 2018

Bart van Loon won in de categorie jeugd.

Prijzen en ex aequo’s
Na verschillende loterijrondes en een muzikaal intermezzo was het dan tijd voor de prijzenuitreiking van de dictees. Er waren vier categorieën: individuele deelnemers, teams (waarvan de deelnemers ook individueel meedongen naar de prijzen), jeugd en dicteespecialisten. En in drie van de categorieën waren ex-aequo-uitslagen. Er was geen shoot-out voorbereid, dus de jury moest in kort overleg om te beslissen hoe dit werd opgelost. Uiteindelijk besloten ze kleine quizvraagjes te maken. Bij de jeugd hadden Morten van Rosmalen en Robin van Loon beiden 164 van de 200 woorden goed geschreven, wat hen een gedeelde derde plaats opleverde. De vraag die zij moesten beantwoorden, was ‘welk tv-programma presenteert Astrid Joosten?’. Morten riep meteen het juiste antwoord en won de derde prijs. Tweede werd Julian van Drunen met 171 goed geschreven woorden, en eerste was Bart van Loon met 175 punten.

Bij de individuele deelnemers lag het veld nog dichter bij elkaar: de nummers twee tot en met vijf hadden allen 194 punten. En dus kwamen Machteld Lemens, Ingrid Murphy, Izak Vermaat en Henk de Wit naar voren om de vragen te beantwoorden. De eerste vraag, de datum waarop dit jaar eerste paasdag viel, werd goed beantwoord door Ingrid, waardoor zij tweede werd. De tweede vraag was een schattingsvraag: hoeveel deelnemers deden mee aan dit dictee? Henk zat met 73 het dichtst bij het correcte antwoord en won dus de derde prijs. De eerste prijs ging naar Anke Thea Dijkman, met 196 punten. Daarmee won zij een overtocht naar Engeland, gesponsord door de veerbootmaatschappij.

Oostvoorne 2018

De stichting Support Casper kan rekenen op een forse financiële injectie: 21.500 euro.

Bij de teams waren de Skyline Sisters en de Soundwaves beide goed voor een gemiddelde van 187 punten, en moesten dus naar voren komen. Aangezien alle leden van team Soundwaves echter al naar huis waren, ging de derde prijs naar de Skyline Sisters. Team Lions Haringvliet werd tweede met 188 punten, en team De Steunkousen eerste met een indrukwekkend gemiddelde van 195 punten.

Bij de dicteespecialisten was het ook erg spannend, maar ex aequo’s waren er niet. Lizi van Vollenhoven had 196 punten, Dian van Gelder 197, ik 198 en Rein Leentfaar 199. Aangezien Rein al naar huis was, heeft Dian zijn prijs in ontvangst genomen en gaat zij ervoor zorgen dat hij die de volgende keer zal ontvangen.

De grootste prijs ging echter naar Support Casper. Met zijn allen hebben de deelnemers en de sponsors het indrukwekkende bedrag van 21.500 euro ingezameld. Hiervan kan hopelijk veel onderzoek worden gedaan voor een potentiële behandeling.

4 reacties

  1. Mooi verslag, Randy. Geniet van de paashazen! Mijnerzijds nog een kleine knipoog naar Oostvoorne (zin uit het lopende Oefendictee): “In Oostvoorne weten ze het nu wel: maak nooit ofte nimmer – nooit en te nimmer – een fout in de tekst van een dictee ofte (oftewel) lever een correcte tekst af, anders word je uitgejouwd ofte niet gelauwerd.”

  2. Inmiddels is t.a.v. “oftewel’ gebleken dat niet Onze Taal maar de jury een fout heeft gemaakt.

    Van Onze Taal hoefde dat niet op deze site, van mij wel!