Quadraamdictee is een voorbeeldig taalproject

Het zesde Quadraamdictee in Duiven leverde zes prijswinnaars op. Jan Riefel won bij de specialisten; hij maakte 13 fout in de moeilijke tekst.
Foto: Jan Riefel (rechts) met de auteur van het dictee Arjen Speekenbrink

Dayenne Duiven 2013

Dayenne van Keeren, winnares van het Quadraamdictee 2013, met links Martin Bosma en rechts Arjen Speekenbrink

Even na het zesde Quadraamdictee van 17 april had havoscholiere Dayenne van Keeren (16) haar foutscore geschat op ‘minimaal twintig’. Een halfuur later stapte zij vol ongeloof het podium op om de eerste prijs in haar categorie in ontvangst te nemen. Zij had met 14 fout uitstekend gepresteerd. Naast Dayenne mochten verscheidene deelnemers een prijs komen ophalen tijdens de enerverende avond in het Candea College in Duiven. Bij de dicteetijgers won Jan Riefel (73) met 13 fout. Op het instapniveau 1F werd het spannend, omdat er twee scholieren gelijk geëindigd waren. Na een shoot-out won Jimmy Weinbergen met acht fout. Ook op het hoogste niveau deden scholieren een gooi naar eeuwige roem. Onder hen vwo’er Remco van Dijk (16), die vorig jaar won op niveau 3F. Hij verloor nipt van Jiska Koemans.

Van beide leerlingen was het een knappe prestatie, want auteur Arjen Speekenbrink had een uitzonderlijk moeilijk dictee in elkaar geknutseld voor de deelnemers op het hoogste niveau. Niet iedereen kon een giechel van verbijstering onderdrukken bij het raden naar de juiste schrijfwijze van twooshen, bahuvrihi en Ashantislaven. Maar Arjen trok dan ook van leer tegen de zesjesmentaliteit, al legde hij zich in zijn fraaie tekst uiteindelijk neer bij die gedachtegang: De zes is efficiënt, effectief en gespeend van een trop de zèle, dat de archetypische studiebol uit de tachtiger jaren parten speelde. Heel jammer was het nogal forse aantal fouten in de officiële tekst. Zo moest het volgens die versie entre-nous zijn, doublebreasted en all-time: drie koppeltekenfouten vlak achter elkaar. Het goede nieuws: veel mensen, ook Jan Riefel en ik, hebben officieus heel wat minder fouten gemaakt dan op hun blaadje is genoteerd.

Jiska Koemans

Auteur Arjen Speekenbrink met de beste leerlinge op 4F-niveau, Jiska Koemans.

Welkom evenement
Het Quadraamdictee, dat dit jaar de zesde editie beleefde, is zonder meer een van de leukere dictees van het jaar. Een zaal vol opgewonden jongens en meisjes en een klein gezelschap enthousiaste ouderen – dat is een welkom fenomeen tussen de Rotarydictees en gemeentelijke pr-evenementen. Taal gaat de organisatoren aan het hart, zoveel is duidelijk. De auteurs stelden met zorg dictees samen op vier taalniveaus. Die niveaus, 1F tot en met 4F, zijn enigszins te vergelijken met de Europese standaard (A1 tot en met C2). En dus maakt iedereen een kans.

Zo kon een groepje taalgevoelige vmbo’ers zich bezighouden met een leuk tekstje over de dubbelhartigheid van antirookfanaten, met woorden als welles-nietesspelletje, discussie en Koninginnedag. Best lastig nog! Het dictee op 3F-niveau zou ook voor veel geharde liefhebbers een hele klus geweest zijn. Deelnemers als Daphne (15) en Freya (16), beiden uit de vierde klas van de havo, worstelden met woorden als ge- sms’t, jeremieerde, cri du coeur en Wii U-spelconsole. De mini-iPad die de winnaars in elke groep wonnen, was meer dan verdiend.

Jan Riefel

Jan Riefel (rechts) won in de categorie Dicteetijgers

Het Quadraamdictee kan ik aanbevelen als een voorbeeldproject voor scholen en scholengroepen. Het betrekt leerlingen bij taal en spelling op een leuke manier en introduceert een aantrekkelijk wedstrijdelement. Reken maar dat de winnaars populair zijn! En dankzij de toevoeging van het 4F-niveau is zo’n dictee ook interessant voor de liefhebbers.

Reacties zijn gesloten.