door Otto Knitel
Ook dit jaar werden er weer ruim dertig deelnemers geteld bij de aanvang van het Bredase dictee. Klokslag acht uur lichtte Bob Leclercq, een van de organisatoren van deze taalactiviteit, het goede doel Roparun toe. Daarna was het woord aan de voorzitter van de jury, Marie-José Staps en dicteeauteur Otto Knitel die ingingen op het reglement en de inhoud van het dictee.
De tekst werd daarna voorgelezen en gedicteerd door kunstenaar en auteur Yvonne Né. Het dictee bestond weer uit acht zinnen die dit jaar – na een inleidende zin – elk een van de moderne zeven wereldwonderen behandelden.
Bij het nakijken bleek al snel discussie over een aantal punten in de tekst die gelukkig geen vervelende consequenties had voor de uitslag. Bij de cracks was een shoot-out nodig tussen Rein Leentfaar en Rien Wisse (beiden met 1 fout in het dictee). De extra moeilijke zin met veel woorden uit Van Dale werd met nipt verschil beter gemaakt door Rien Wisse, waarmee deze plaatselijke crack voor het tweede jaar op rij winnaar werd in Breda. Derde was zeer verdienstelijk Randy van Halen met twee fouten. Na dit Nederlandse trio volgden drie Vlamingen op rij: Christiane Adams met vijf fouten en (ex aequo) Kevin Willems en Frank Denys op de vijfde plaats met elk zes fouten.
Bij de liefhebbers bleef Ingrid Zeeuwe met 16 fouten net Piet Laan voor die met 17 fouten tweede werd. Gerard Lutz kende een mooi debuut en eindigde met 19 fout op de derde plaats.
In de aula van het gymnasium werd diezelfde avond een lenteconcert door leerlingen gehouden. Vooraf was er enige bezorgdheid bij de dicteeorganisatie of dit niet tot geluidsoverlast zou leiden. Dit was gelukkig niet het geval. En tijdens het juryberaad en na de prijsuitreiking konden de deelnemers aan het dictee van de muziek napraten over het dictee en meegenieten in muzikale sferen onder het genot van een drankje. Wie weet stuurt de organisatie volgend jaar weer op een duo-avond aan!
Als je zo’n shoot-out zou willen vermijden, hoef je alleen maar ‘geapprecieerd’ te schrijven i.p.v. ‘geaprrecieerd’ … (:-))