Topdictee met spek en stamppot

Na vijf edities heeft het Aalsmeers Dictee zich stevig genesteld in de eredivisie van orthografische evenementen.

Het winnende team van de doopsgezinde gemeente Aalsmeer neemt de trofee in ontvangst. Foto © Huib Boogert.

Ronald Ganzeboom weet nog niet dat hij de lustrumeditie van het Aalsmeers Dictee zal gaan winnen.

Na vijf jaar heeft het Aalsmeers Dictee zich stevig genesteld in de eredivisie van orthografische evenementen. Organisator Constantijn Hoffscholte bewees met de lustrumeditie van vrijdag 31 oktober opnieuw dat ‘zijn’ dictee thuishoort in de top. Tekst, ambiance, voorlezer en catering: alle ingrediënten voor een sfeervolle bijeenkomst waren – net als in vorige jaren –  van hoog niveau. De goede reputatie leidde er dit jaar zelfs toe dat de inschrijving een week eerder moest worden gesloten, omdat het maximum van vijftig deelnemers al was bereikt.

Schrijfster Annemarie Braakman en voorlezer Joost Hoffscholte vormden een perfecte tandem. Braakman leverde een vlotte tekst over het thema veranderingen, waarin zij toch zo veel geniepige woordjes wist te verstoppen dat niemand het makkelijk had. Lastig waren onder meer stresssituaties, grizzlybeer, fluorescerend, gemillimeterde luitenant-ter-zee, Golf van Biskaje, spic en span en – jawel – dicteeschrijven.

Aalsmeers Dictee

Joost Hoffscholte en Annemarie Braakman-Ven

Onberispelijke dictie
Omdat er maar liefst tien dicteenomaden meeschreven in Aalsmeer, had de auteur voor hen een extra alinea in petto. Daarin bracht zij lastige woorden bijeen als biënnale, brogues, bedoeïenentent en onderuitging. Voor oud-burgemeester Joost Hoffscholte vormde de tekst geen enkel probleem. Met zijn onberispelijke dictie, hier en daar op het randje van ‘spellinguitspraak’, droeg hij het dictee in een volmaakt tempo voor. Grote klasse.

Zoals gebruikelijk kon het moegeschreven gezelschap daarna genieten van het buffet. Dit keer een origineel ensemble van stamppotten, spek en stoofvlees. Dankzij de spijzen en de bijbehorende dranken was de stemming ronduit feestelijk tijdens de behandeling van het dictee. Annemarie Braakman kweet zich onverstoorbaar van haar taak. Opvallend weinig discussie kenmerkte haar verhaal.

Die andere Zeeuw
Ook al had de nakijkploeg hier en daar iets over het hoofd gezien, er was snel gewerkt. En dus kon Constantijn Hoffscholte al vroeg beginnen aan de prijsuitreiking. Het werd een vrolijk gebeuren. Bij de specialisten zaten de toppers, zoals wel vaker, elkaar op de hielen. Zozeer zelfs dat Rein Leentfaar, Pieter van Diepen, René Dijkgraaf en Bob Boersema gelijk eindigden op de tweede plaats. Allemaal maakten zij drie fouten in hun opgave. Maar de glorieuze kampioen in deze categorie was journalist Huib Boogert, ook bekend als ‘die andere Zeeuw’. Hij spelde alleen Golf van Biskaje fout.

Een shoot-out moest de winnaar aanwijzen in de categorie teams.

Shoot-out
Bij de liefhebbers eindigde Ronald Ganzeboom – tweede bij de editie van 2012 – bovenaan, met maar negen fout. Miekje Hoffscholte, de moeder van organisator Constantijn, behaalde een mooie tweede plek met elf fout. Het brons was voor Mariska de Graaf, die twaalf woorden fout spelde. Afgezet tegen het gemiddelde van 23 fouten per deelnemer in deze groep, is het duidelijk dat de top hier uitstekend presteerde. Spannend werd het nog in de laatste categorie, die van de teams. Zowel het trio van de doopsgezinde gemeente (DGA) als dat van Oud-Aalsmeer scoorde in totaal 59 fouten. In die omstandigheid had de organisatie voorzien. Een shoot-out op flip-overborden moest bepalen wie de winnaar zou worden. Het DGA-team, dat bronzenmedaillewinnares Mariska de Graaf afvaardigde, won met het woord jazegger.

Aalsmeers Dictee

Constantijn Hoffscholte ontving tot zijn verrassing een oorkonde voor zijn verdiensten als organisator van het dictee

Aan het eind van de avond verraste CDA-voorzitter Hermen de Graaf – die zijn team dit jaar verslagen zag door dat van zijn eigen vrouw – de organisator met een oorkonde voor zijn verdiensten. Een mooie en verdiende geste voor de man die Aalsmeer voorgoed in de eredivisie van dicteeland heeft gekatapulteerd.

Het dictee leest u hier.

Foto’s © Huib Boogert

3 reacties

  1. En als er volgend jaar dan ook een beetje rekening gehouden wordt met de niet-vleeseter, wordt het volgend jaar voor mij niet alleen een orthografisch, maar ook een culinair feest!

  2. Wat een prachtige en humoristische weergave van een geweldig taalfeest. Dank aan de schrijver en fotograaf, alsmede aan organisator Constantijn Hoffscholte, dicteesamenstelster Annemarie Braakman en Het Wapen van Aalsmeer. Dat wordt volgend jaar een flinke uitdaging!