Vier zeges op een rij voor Joop Soetekouw

Voor de vierde keer op rij won oud-docent Joop Soetekouw het Almeers Dictee. De zestiende editie blonk uit door een fraaie tekst van Ilse Ruijters.

Ilse Ruijters in gesprek

Ilse Ruijters in gesprek tijdens het Almeers Dictee 2020

door Jeroen van Heemskerck Düker

Ideeëloos, dat bleek het moeilijkste woord in de tekst van het Almeers Dictee 2020. Op maandag 7 september mochten 31 liefhebbers hun kennis beproeven in de Almeerse bibliotheek aan het Stadhuisplein. Geluksvogels waren het, want in het precovidium kwamen zo’n tachtig mensen meeschrijven met dit dictee, dat na zestien jaar de veteranenstatus heeft bereikt.

Dit jaar was de ravissante thrillerschrijfster Ilse Ruijters uitgenodigd de zelfbenoemde spellingcracks aan de tand te voelen. Dicteeliefhebbers kenden haar al van haar optreden in het Eerste Oosterwolds Dictee van Bob van Dijk. Ook nu blonk Ruijters uit in schwung en charme. Op advies van Dictees.nl had Ruijters haar mooie coronaverhaal weliswaar ingekort tot 250 woorden, maar er bleven genoeg nadenkertjes over: chihuahua’s, cumulonimbussen, hartenlust, multatuliaans, om er maar enkele te noemen. Dat de deelnemers – gemiddeld iets jonger dan gebruikelijk – niet veel meer fouten dan 19 per persoon maakten, mag wel een prestatie genoemd worden.

Podiumpraatje

Na de onberispelijke voorlezing door burgemeester Franc Weerwind volgde de tekstbehandeling, voor de liefhebbers het hoogtepunt van de avond. Presentatrice Fadoua Alaoui praatte het geheel professioneel aan elkaar. Met flair en charme legde Ilse Ruijters uit op welke regels haar vondsten berustten. Na hun optreden was de bekendmaking van de winnaars vrijwel spanningsloos. Almere houdt nog altijd strikt vast aan de beperking dat deelnemers in de stad moeten wonen of werken, met als gevolg dat de concurrentie gering is. Voor de vierde keer mocht oud-docent Joop Soetekouw zijn eerste prijs ophalen. Hij maakte zeven foutjes, waarmee hij zijn score van 2019 nipt verbeterde. Bernadette Timmer, ook een goede bekende van het dictee, pakte het zilver. Het winnende team was dit jaar Ijomare. De vier dames maakten samen 65 fouten.

In zijn podiumpraatje opperde Soetekouw dat hij zelf maar eens het dictee van 2021 zou moeten schrijven. Een mooie kans voor de overige usual suspects, en hopelijk meer titelkandidaten. Als de meervoudig kampioen net zo’n mooi verhaal weet te componeren als Ilse Ruijters, kunnen de Almeerders zich verheugen op een spannende zeventiende editie.

5 reacties

  1. Jullie weten toch dat deze Ilse Ruijters vorig jaar op charmante wijze mijn Eerste OosterwoldDictee presenteerde? Zij schopte daarbij haar stiletto’s uit om beter bij het boerse klompenpubliek te passen.

    Ik heb overigens als Almeerder een plaats in dit dictee, maar die heb ik afgestaan vanwege coronafobie.

  2. Mooi verslag, Jeroen! Ik deed achteraf online mee en schreef onterecht ‘knock-outgeslagen’. Verder geen fouten, behalve die plaatsnaam.

    • Zojuist, een maand later, idem dito gedaan, René.Knock-outgeslagen had ik ook aan elkaar, en de hyacint had ik nog ouderwets geschreven. De krokussen dan weer goed. Een makkie, dit dictee. Zelfs voor mij.
      Jij zou eerste zijn geworden, ik tweede. Je had dan dat spannende boek ‘Meisje van me’ gewonnen van de tekstschrijfster Ilse Ruijters.