Vlamingen baas in 2020

Naast afstandsonderwijs en telewerken is online dicteeën al een tijdje booming. Ook de huiskamercompetitie ging gewoon gezellig verder. Hierbij het verslag van de eens te meer geslaagde edities 6 tot en met 10. Opvallend: de Vlamingen wonnen … alles.

door Herman Killens

Zesde online BeNeDictee

Datum: donderdag 6 augustus.

Tekst: In Sterkwerkende ironie putte René Dijkgraaf (NL) uit een rijk arsenaal aan “mislukte” grappen.

Eerste paragraaf: Ik moet ermee oppassen dit egodocument voor de grap met het woordje “ik” te beginnen, want een tigtal grappen keerde zich al tegen me. In mijn werk kwam dat soms slecht uit. Bijvoorbeeld toen ik “hoe is het nou met Irma?” aan een patiënt vroeg, omdat hij een fullcolourtattoo met die naam op zijn borst had. Het antwoord luidde: “Dat is mijn overleden dochter”.

Struikelblokken: in het veruit moeilijkste dictee van 2020 schreven we met zijn allen meer dan de helft fout. Quartz-lightlamp ging bij iedereen verkeerd, en ook naast löyly, paroxismale, q+, paille taille, vairon en cockaynesyndroom stonden heel veel rode strepen.

Mooiste vondsten: een met kwakkuil gevangen paling in ‘t groen (geen uil maar een fijnmazig net) en (!) opiniepijlers (in de betekenis van steunpilaren, ankers).

Discussiepuntjes: Septemberrevolutie moest achteraf beschouwd met een hoofdletter. En is het nu BeNeDictee’er (want BeNeDictee is een verkorting) of BeNeDicteeër (want BeNeDictee is een samenstelling van 2 verkortingen – Be en Ne – met een gewoon woord)? Na verrassend genoeg twee tegengestelde adviezen kwam de Taalunie uiteindelijk tot de conclusie dat enkel de schrijfwijze BeNeDicteeër correct is en dat er zowaar foutieve voorbeelden in de Technische Handleiding staan.

Deelnemers: 16 (10 BE en 6 NL).

Individuele uitslag: 1. Herman Killens (BE) 18f – 2. Joost Verheyen (BE) 21f – 3. Frank Denys (BE) 33f – 4. Kevin Willems (BE) 34f – 5. Huib Boogert (NL) 35f.

Landenrangschikking: 1. België gemiddeld 37,3f – 2. Nederland 46,5f.

Zevende online BeNeDictee

Datum: donderdag 10 september.

Tekst: Mx Corona en het regenbooggezin, deel 2 van de biografie van Marre Vervloet (BE).

Eerste paragraaf: Amper enkele maanden geleden was een pandemie iets dat we slechts uit postapocalyptische films kenden en het COVID-19-virus een ver-van-ons-bedshow. Wie had ooit verwacht dat onze wereld zo ondersteboven gekeerd zou worden? In Italië waren ze zich in ieder geval van geen kwaad bewust en werd er toen nog à volonté geaprès-skied.

Struikelblokken: de leus black power staat met kleine letters in het Groene Boekje (dat in dit dictee voorrang kreeg) en met hoofdletters in Van Dale. Nog enkele kuitenbijters: apotheosenmoment, Sisyphi saxum versare, eenmaal bijna faliekant, sadder-but-wiser.

Mooiste vondst: transgendervrouwen en mannen. Zonder streepje want het gaat hier niet om transvrouwen en transmannen, maar om transvrouwen en mannen die niet transgender zijn (want die laatsten hebben Y-chromosomen).

Discussiepuntjes: zowel caoutchouc botjes als caoutchoucbotjes werden goedgekeurd, evenals femininisatie idoliserende en femininisatie-idoliserende.

Deelnemers: 12 (7 BE en 5 NL).

Individuele uitslag: 1. Joost Verheyen (BE) 7f – 2. Frank Denys (BE), Herman Killens (BE) en René Dijkgraaf (NL) 13f – 5. Randy van Halen (NL) 15f.

Landenrangschikking: 1. België 17,-f – 2. Nederland 19,-f.

Nog een prijs: tijdens dit dictee werd de 10.000ste fout in de geschiedenis van de huiskamercompetitie gemaakt. René Dijkgraaf (NL) veroverde een zakje zuurtjes met zijn foutieve spelling van gas- en lichtrekening. Proficiat, René!

Achtste online BeNeDictee

Datum: donderdag 15 oktober.

Tekst: Taaldier, een bio van en door Huib Boogert (NL). Of: als journalist kom je nog ergens, maar als dicteewedstrijddeelnemer zeker ook.

Eerste paragraaf: Mijn leven lang heb ik over anderen geschreven. Nu moet ik enig proza in elkaar timmeren over mezélf. Maar ik houd niet zo van ikke, ikke, ikke. Mezelf blootgeven is niet mijn sterkte, eerder mijn zwakte. Maar met een lichte degout zal ik toch een poging wagen.

Struikelblokken: vooral Sevilliaanse, warong keliling en in de shoot-out ingénuekapsels. En de komma’s in ikke, ikke, ikke.

Mooiste vondst: een Lesbische man (op zijn Griekse geboorte-eiland in de Egeïsche Zee stond er wat verder in de tekst …).

Discussiepuntjes: de jury besloot naast 400mm-lens ook vierhonderdmillimeterlens te aanvaarden. Bovendien mocht im grossen und ganzen ook met een ringel-s.

Deelnemers: 11 (7 BE en 4 NL).

Individuele uitslag: 1. Joost Verheyen (BE) 2f – 2. Herman Killens (BE) 4f – 3. Frank Denys (BE) 6f – 4. Randy van Halen (NL) 15f – 5. Birgit Kuppens (BE) 16f.

Landenrangschikking: 1. België 13,3f – 2. Nederland 20,8f.

Negende online BeNeDictee

Datum: donderdag 12 november.

Tekst: Lizi van Vollenhoven (NL) kreeg iedereen muisstil met haar ontroerende en beklijvende biografie (Lizi’s memoires).

Eerste paragraaf: Zoals de meeste mensen ben ik geen generatio spontanea. Mijn vader, Frits, is in 1923 geboren in de Oost, als telg uit een patriciërsfamilie. Hij woonde met zijn ouders, broer en zus op een suikerplantage in Tjepiring. Mijn oma zorgde zelf voor de kinderen, een baboe was er niet, maar uiteraard wel een djongos.

Struikelblokken: onder meer een SCEN-arts (geen scanarts), quousque tandem, postsynaptische vesikels.

Mooiste vondst: het spotten van een juffer in het groen (een waterjuffer). Zelf zag ik door mijn verrekijker enkel een juffertje-in-’t-groen (een plant)!

Discussiepuntjes: middeleeuwsekastelenruïnes (ruïnes van middeleeuwse kastelen en dus geen middeleeuwse kastelenruïnes). Quodlibet mocht ook in het meervoud. Het kübbler-rossmodel staat nog niet in de woordenboeken. En er ontspon zich een stevige discussie over de schrijfwijze van maag-darm-lever- en vaatchirurgie

Deelnemers: 14 (7 BE en 7 NL). Eerste deelname van Walter Hendrickx (BE), Rein Leentfaar (NL) en Chantal van Acker (NL).

Individuele uitslag: 1. Joost Verheyen (BE) 5f – 2. Herman Killens (BE) en Rein Leentfaar (NL) 7f – 4. Birgit Kuppens (BE) en René Dijkgraaf (NL) 13f.

Landenrangschikking: 1. België 14,1f – 2. Nederland 15,6f.

Tiende online BeNeDictee

Datum: donderdag 10 december.

Tekst: In de zevende hemel door Herman Killens (BE). Sint-Pieter voelt zich door de coronadrukte overwerkt. Daarom delegeert hij tijdelijk zijn hemelfuncties op de zevende etage. Maar dat wordt geen eclatant succes …

Eerste paragraaf: Het was ik-weet-niet-hoe-druk aan de hemelpoort. Sint-Pieter schoof zijn FFP2-mondmasker nog wat verder over zijn neus en keek ontzet naar de lange queue wachtenden aan de COVID-19-triagepost. “For heaven’s sake, anderhalve meter afstand houden!” riep hij vanaf zijn baldakijn autoritair naar de nieuwkomers. Die hadden er zopas hun verplichte quarantaine in het vagevuur op zitten en keken nu reikhalzend uit naar de beloofde prima de luxe accommodatie in het hemelparadijs, traditioneel hoog aangeschreven bij booking.com.

Struikelblokken: opinions chic, ik-weet-niet-hoe-druk, keskedie, Niue en Vanuatu. In de shoot-out: Acta Apostolorumidool.

Leukste fout: COVID-19-péagepost

Discussiepuntjes: het hier correcte toervliegtuig (zo in Van Dale, namelijk om te toeren) versus tourvliegtuig (om op tournee te gaan). En de hell’s angels zijn met kleine letters lid van de Hells Angels.

Deelnemers: 17 (11 BE en 6 NL). Eerste deelname van Anneke Salden (BE) en Edward Vanhove (BE). En klasbak Edward behaalde meteen de zege!

Individuele uitslag: 1. Edward Vanhove (BE) 11f (en 2f in de shoot-out) – 2. Huib Boogert (NL) 11f (3f) – 3. Joost Verheyen (BE) 12f (0f) – 4. Frank Denys (BE) 12f (3f) – 5. Rein Leentfaar (NL) 14f.

Landenrangschikking: 1. België 19,4f – 2. Nederland 20,-f.

Eindstand: Joost Verheyen (BE) staat op het hoogste trapje. Na de titel van Schrijfwijze 2020 wordt hij nu ook tot Speller van het Jaar gekroond. Hij wordt op de voet gevolgd door Herman Killens (BE) en Frank Denys (BE). Ook René Dijkgraaf (NL), Randy van Halen (NL), Birgit Kuppens (BE), Huib Boogert (NL), Marre Vervloet (BE), Raf Coppens (BE), Lizi van Vollenhoven (NL), Jeroen van Heemskerck Düker (NL), Kevin Willems (BE), Annemarie Ven (NL), Trui Gonnissen (BE) en Bob van Dijk (NL) namen aan minstens de helft van de virtuele huiskamerwedstrijden deel. Zij presteerden eveneens ijzersterk. In totaal mochten we al maar liefst 39 dicteevrienden begroeten in de supergezellige BeNeDictees.

Ook nog: dit jaar wonnen de Vlamingen alle online wedstrijden waaraan ze deelnamen (naast de 10 BeNeDictees ook bijvoorbeeld Leiderdorp, Oudewater en Heerenveen). En ook in de huiskamerlandenrangschikking prijkt er een verpletterende 9,5-0.5-stand op het scorebord. Naast de verjonging van het deelnemersveld is die Vlaamse dominantie het meest opvallende verschijnsel in dit coronajaar.

2021: je kan best de dicteekalender nauwgezet in het oog houden, want er komt weer een hele reeks BeNeDictees aan!

Voor een overzicht van de eerste vijf wedstrijden: zie Een voorjaar vol virtueel vermaak.

1 reacties

  1. Wat een prachtige bespreking, Herman! Hartelijk dank voor alle tijd en energie die je er ongetwijfeld ingestoken hebt. En wat een leuke foto van Marre! Ik ben er trots op dat ik het moeilijkste dictee van 2020 geschreven blijk te hebben. Dat maakt april wel een hele uitdaging …