door Herman Killens | fotografie Ine Cuypers
Wat
Het Grote dwarsdictee 2023, een strijdtoneel voor driftige taalfrikken, een competitie voor zij die compulsief anderen corrigeren of gewoon een grappige avond waar je heerlijk verdwaalt in de soms bizarre instinkers van ons kleine taaltje. Het evenement wordt georganiseerd door dwars, het officiële studentenblad van Universiteit Antwerpen. Het is de vijfde editie, precorona won ik er in 2019 (zie hier).
Wanneer
Woensdagavond 8 november. Door een treinstaking van het NMBS-personeel opteer ik voor een autorit naar de P+R Olympiade ten zuiden van de sinjorenstad, waarna tramlijn 6 de resterende afstand tot het centrum vlot overbrugt in twintig minuutjes.
Waar
S.R. 007, meer info hebben we niet vooraf. Maar dankzij good old Google ontdekken we dat Double O Seven een aula is in een ruim campusgebouw in de Rodestraat, op wandelafstand van de Meir.
Jury
Twee prima sets argusogen van docenten Katrien Verreyken en Sarah Bernolet. Enkel (ik) basebal (sic) en discjockey (sic bis) ontsnappen aan hun aandacht.
Reglement
(Aha) cijfers en getallen moeten voluit, (oei) interpunctie telt mee, (gniffel) spieken en valsspelen mag niet en (hoera) per woord kan er maar 1 fout gemaakt worden. Wat een meevaller bij het woord hippopotomonstrosesquippedaliofobie!
Voorleesster
Selena de Waard. Ze schrijft artikels voor Humo en is medeorganisator van het Antwerpse literatuurfestival ZuiderZinnen. Een dikke pluim: op een wat bumpy eerste deel na zorgt ze uiteindelijk toch nog voor een prima voorleessessie. Helemaal niet evident met al die onmogelijke woorden. Na 5 pogingen rolt zelfs hippopo-enzovoort vlotjes uit haar mond.
Deelnemers
Een 35-tal moedige schrijvers, waaronder 18 dicteemaagden en twee Vlaams-Brabantse spellingnomaden (Frank Denys en ikzelf). Co-hoofdredacteur Emma Mertens (die ook een toffe en gesmaakte welkomstspeech geeft) verklapt dat de gemiddelde leeftijd op 29 jaar ligt, met euh, enkele nogal opvallende afwijkingen. De mediaan (23 jaar) heeft inderdaad wat minder last van die jonggepensioneerden …
Auteur
Dwarsredacteur Matthias Vangenechten heeft voor een heerlijke dicteetekst gezorgd tjokvol spitante tongue-in-cheekhumor.
Werkwijze
De tekst bestaat uit drie (lange) paragrafen. Na elk onderdeel worden de blaadjes verzameld zodat de correctoren aan de slag kunnen. Daarna geven de juryleden telkens duiding bij de correcte schrijfwijze van een aantal woorden. Tot ontzetting van de deelnemers wijkt die nogal opvallend vaak af van hun eigen creaties …
Eerste zin
Lieve ChatGPT, creëer voor ons, mesjogge en vadsige gen Z’ers, een aartsmoeilijk dictee.
Vervolg
Die AI-robot van goeden huize gaat meteen aan de slag en schrijft een kant-en-klaar dictee … over zichzelf. Hij (m/v/x) blijkt af en toe te kampen met posttraumatische stresssyndromen en congenitale hypothyreoïdie, voelt zich onder meer een Europagezinde allroundjournalist die Jan Modaal minutieus quoot, een would-beschrijver van coming-of-ageromans in pracht-Engels of een on-West-Vlaamse Talmoedist getypeerd door burleske grotemensenpraat. Gebleachte denturen of augmentedrealityfilters zijn aan hem niet besteed, maar verrassend genoeg is hij wel op zoek naar een honnige artificieel intelligente droomblinddate om een nepobaby’tje met fairtradelabel te kunnen coproduceren.
Slot
Dankjewel ChatGPT! Het dictee mocht onzes inziens gerust wat heavyer en meer rechtdoorzee, maar het kan ermee door.
Moeilijkheidsgraad
Over heavyer gesproken. Auteur Matthias heeft de voorbije weken duidelijk met heel veel orthografische binnenpretjes het Groene Boekje en de Dikke Van Dale gebingeread. Daardoor is de tekst zowaar van heel stevig BeNeDicteeniveau (de intussen beruchte huiskamercompetitie), met dolkomische woordcombinaties zoals prowesterse danteske gonorroe, fin-de-siècleachtige ad-hoccamaraderieën, abyssopelagische coldcaseteams, a-priorische mommuneprincipes, avant-gardistische a-capellakoren, eau-de-cologneachtige inbouwopenhaarden en dadaïstisch nietzscheaans beyoncéfeminisme.
Hallo, zijn jullie er nog?
Conclusie
Neen, die nulfouter zal beslist niet voor vandaag zijn …
Feestelijke receptie
De after vindt plaats in het Agora Caffee wat verder om de hoek. Samen met Marijke, Mireille, Frank en Ward zoek ik een knusse zitplaats uit want het zou wel even kunnen duren voor de uitslag bekend is.
Correctie
Niet dus. Het verdict komt er zelfs verrassend ultrasnel dankzij de uitgekiende verbeterstrategie (zie hierboven). We hebben zelfs geen tijd om een extra wit wijntje te veroveren aan de bar. Jamaar zeg.
Gemiddeld aantal fouten
83. Mayday, mayday, drieëntachtig!!!
Uitslag
1. Herman Killens 16 f
2. Ward Milissen 34 f
3. Marc Gervais 41 f
Kleine suggestie
Volgend jaar de niet-studenten in een afzonderlijke nevenrangschikking plaatsen en alle prijzen voorbehouden voor de studenten. Met eeuwige roem in het Antwerpse studentenmilieu en enkele drankbonnetjes zijn we al tevreden hoor.
Eindoordeel
Het immer vrolijke groepje studenten maalt duidelijk niet om honderd fouten meer of minder, niemand zit in een hoek te kniezen (wel integendeel!), de bar is nog niet gesloten, wij komen in 2024 met heel veel plezier terug en dwars is met een kleine d. Ziezo, volgende keer alvast 1 fout minder.
Goeie genade!
Hopelijk vind ik snel iemand die het dictee voor mij wil oplezen, zodat ik kan zien of ik onder de 50 fouten uitkom.
Prachtresultaat, Herman, en prachtverslag.
Mooi, Herman!