Antwerpen deel 2 – Boekenbeurs

Als aanloop naar het grootschalige evenement De Schrijfwijzen op 6 december organiseerde Creatief Schrijven een dictee op de Antwerpse Boekenbeurs. Mét Ludo Permentier.

Tekst en foto’s: Herman Killens

Ludo Permentier leest voor

Het regent plotseling dictees in de provincie Antwerpen. Vorig weekend twee BeNeDictees in Schilde bij Jozef Lamberts thuis, gisteren het Grote Dwarsdictee en vandaag (woensdag 30 oktober 2019) het Boekenbeursdictee.

Met ook nog Mortsel en een heel aantal dictees van De Schrijfwijzen voor de boeg ontpopt Antwerpen zich nu al tot dé Vlaamse dicteeprovincie van 2019.

Vorig jaar had ik nog de tekst aangeleverd maar dit keer kan ik eens gewoon deelnemen. Het initiatief gaat uit van Creatief Schrijven, naar eigen zeggen het aanspreekpunt voor al wie graag schrijft in Vlaanderen. Op 6 december organiseren ze samen met de krant De Standaard De Schrijfwijzen: Het Groot Dictee Heruitgevonden, een gloednieuw spellingspel voor taalminnende slimmeriken, orthografische genieën en woordknappe whizzkids. Die dicteewedstrijd vindt plaats in meer dan 100 Vlaamse bibliotheken en kroont zichzelf daarmee dit jaar tot de belangrijkste taalstrijd van de lage landen bij de zee.

De deelnemers wachten vol spanning

Permentier

En daarom als voorproefje dit dictee (en vooraf een spellingcursus) op de Boekenbeurs aan stand 406.

De tekst, van de hand van Bruno Lowagie (een van de laureaten van hun wedstrijd Een verhaal voor een groot dictee), wordt voorgelezen door de alom bekende journalist, redacteur, auteur, taaljournalist en –columnist (ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan) Ludo Permentier. Maar bij het bredere publiek is Ludo bovendien bekend als jurylid van het ter ziele gegane Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Eerste Kamer.

Christiane Adams verovert een fles cava en een grote zak niknakjes.

Over de tekst zelf kan ik kort zijn: het is niet veel soeps. Victors dilemma gaat over een tiener die in een bibliotheek een boek ontdekt waarin zijn naam in anagramvorm staat en waarin hij zijn toekomstig levensverhaal ontdekt. Hij loert even op de laatste bladzijde en plaatst het boek dan verder ongelezen terug. Nu ja, so what.

Blurp

Weinig moeilijke woorden ook (ach: consciëntieuze, bellettrie, diehard, 14+-lezers, dystopische en mariablauwe), maar helaas struikelt Christiane Adams (recent nog afgetekend winnares van het Portaelsdictee in Vilvoorde) over het woordje blurb (een korte aanbevelingstekst op de omslag van een boek). Ze schrijft per vergissing blurp (een boer laten) en wordt daardoor met 1 foutje naar de tweede plaats verwezen.

Ann Catteau en Nathalie Parnier delen de derde stek met 3 fouten. Zelf word ik foutloos winnaar, maar de echte ster is de jeugdige … Viktor (jawel) die voor zijn amper 5 rode streepjes een zak M&M’s verovert.

ATV is wel héél nieuwsgierig

Ik popel om een verdere literaire verkenning te maken op de Boekenbeurs. Maar eerst moet ik nog een interview afwerken voor ATV, de Antwerpse regionale tv-zender.

Of ze eens in mijn prijzenpakket mogen snuisteren?

1 reacties