Harderwijkers genieten van gepassioneerd encomium

Met een briljante ode aan ‘zijn’ ziekenhuis heeft cardioloog René Dijkgraaf het nieuwe Harderwijks Dictee een vliegende start gegeven.

Dicteeveteraan Bert Jansen heeft het zwaar in Harderwijk (foto © Ton Pors)

René Dijkgraaf

Auteur en initiatiefnemer René Dijkgraaf. Foto © Huib Boogert

Met een briljante ode aan ‘zijn’ ziekenhuis heeft cardioloog René Dijkgraaf het nieuwe Harderwijks Dictee een vliegende start gegeven. Dankzij de doorwrochte tekst-met-een-boodschap en de grote opkomst werd de dicteeavond op donderdag 16 oktober  een feest voor taalliefhebbers. En niet onbelangrijk: de organisatie, ondersteund door de lokale Lionsafdeling, kon 3000 euro doneren aan de Stichting Lezen & Schrijven.

Dijkgraaf, hartspecialist in het Harderwijkse ziekenhuis Sint-Jansdal, pakte met zijn initiatief de draad op van de dictees die duizendpoot Dim van Rhee enkele jaren terug organiseerde. Met de steun van de Lionsclub en huisarts Bert Maarleveld wist hij ruim honderd liefhebbers naar het College Nassau-Veluwe te lokken. Hen wachtte een ijzersterk invuldictee waarin vijftig woorden correct moesten worden geschreven. Niet de eenvoudigste: woorden als consciëntieus, ideeëloze, gebakkelei, madeprobleem en ratsmodee bezorgden menig deelnemer hoofdbrekens.

Harderwijks Dictee

Ongeloof is af te lezen van de gezichten tijdens de eerste lezing. Foto © Ton Pors

Weeklagen en tandengeknars
Een zacht weeklagen steeg tijdens de eerste voorlezing op uit de zaal. Dat werd al spoedig overstemd door het tandenknarsen van het contingent dicteespecialisten op de voorste rijen. Het ploegje ervaren woordkenners, vanuit uithoeken als Breskens en Kalmthout bijeengekomen in de Hanzestad, zag zich geconfronteerd met buitenissigheden als IChThUS-teken, szechuanpeperschotels, exsudaat, yoctomol, apofthegmaatjes en veellingskristal. Alles onberispelijk voorgelezen door Dim van Rhee, maar desondanks wist het gros van de experts de foutscore niet onder de twintig te houden. De Zeeuwse vandalist Rein Leentfaar glorieerde met een superscore van acht fouten. Het zilver was voor de Vlaamse bioloog Robert Joosen (14 fout) en de derde plaats werd gedeeld door de eveneens Vlaamse Christiane Adams en de talentvolle nieuwkomer Johan de Boer (15 fout).

Joukje

Deelneemster Joukje Gratama twijfelt: ‘ideeënloos?’ Foto © Ton Pors

Mannen van het Woord
De omvangrijke groep liefhebbers uit Harderwijk was zeer divers. Naast een domineesteam – de ‘mannen van het Woord’ – was er een ploeg fris ogende vwo’ers van het College Nassau-Veluwe, verscheidene beroepsschrijvers en een roedel lokale CDA-politici. Op voorhand schatten velen van hen de kansen optimistisch in. Zo hield Ellen van Meer, eigenaresse van een vertaalbureau, het vooraf op zo’n tien fouten. Ook corrector Jaap Tiegelaar dacht aan een dergelijke score. Tijdens de prijsuitreiking bleek hij uitstekend gegokt te hebben. Met elf fouten haalde hij de tweede prijs. Hij moest alleen docente Nederlands Willy Timmer voor laten gaan, die met acht fouten een mooie pen in de wacht sleepte. De derde plaats werd gedeeld door Ruud de Boer en Frans Pels Rijcken, die elk 15 fouten scoorden. En doordat zowel De Boer als Tiegelaar in het team van de Petrakerk zaten, mochten zij ook de teamprijs in ontvangst nemen.

Willy Timmer

Winnares Willy Timmer loopt naar het erepodium. Foto © Ton Pors

Allure
Aan de prijsuitreiking ging een niet te lange correctiepauze vooraf, waarin de deelnemers pas hun geanimeerde gesprekken staakten toen de voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven iets ging vertellen over zijn werk. Daarna volgden de bedankjes en een speciale prijs voor de orthografisch begaafde scholieren. Vervolgens waren de enthousiastelingen nog altijd niet de aula uit te branden.

Waren er dan geen minpuntjes? Twee misschien. Ten eerste had er een tikje zorgvuldiger gecorrigeerd mogen worden. Ten tweede miste ik de aankondiging van de volgende editie van het Harderwijks Dictee. Want als er een evenement kans maakt op de status van klassieker, dan is het wel dit tot in de puntjes verzorgde en buitengewoon goed geschreven dictee.

De tekst – ook aan te bevelen als je niet aan het oefenen bent – vind je hier.

Harderwijks Dictee

De vwo’ers van het College kregen een aanmoedigingsprijs na hun uitstekende prestatie. Foto © Ton Pors

Harderwijks Dictee

Rectrix Bakker van het College Nassau-Veluwe deelt de dictees uit. Foto © Ton Pors

Adams en De Boer

Derdeprijswinnaars bij de specialisten: Christiane Adams en nieuwkomer Johan de Boer. Foto © Huib Boogert

Harderwijks Dictee

Concentratie in de goedgevulde aula van het College Nassau-Veluwe. Foto © Ton Pors

8 reacties

  1. ‘Goed doorwrocht’: het geldt ook voor jouw verhaal. Mooi hoor! En encomium heb ik maar gauw aan mijn lijst toegevoegd. Je kunt nooit weten…

  2. Encomium: mooi woord met maar liefst drie anagrammen: meconium en communie. Misschien ook aardig voor je lijst, Huib.
    Btw: je hebt je pen weer in de juiste stand vastgehouden, Jeroen. Chapeau!

  3. Ook van mij: mooi verhaal! Zowel van René als van jou, Jeroen. Jammer dat ik er niet bij kon zijn – geveld door de griep al vóór mijn griepprikoproep (influenzavaccinatieconvocatie?). Is er dan niets aan te merken? Ja toch, Robert is toch chemicus?

  4. De recensent doet de dames tekort. Onder hen die zich als dienaars van het Woord hadden aangemeld bevonden zich ook vrouwen!