Almeerders struikelen over ‘vitofuk’

Burgemeester Annemarie Jorritsma verstuikte bijna haar tong tijdens het tiende Almeers Dictee, dat bol stond van de neologismen.

Auteur Ton Theunis, tevens uitvinder van een themapark met heksen

Burgemeester Annemarie Jorritsma verstuikte bijna haar tong tijdens het tiende Almeers Dictee. Naast vele neologismen uit het afgelopen decennium had auteur Ton Theunis feauteaufuck in zijn tekst opgenomen. Dat is een van de zouteloze grofheden die de lolbroekjes van Telegraafwebsite GeenStijl introduceerden. Het paste in zijn tekst, die inhaakte op de woord-van-het-jaarverkiezing die Van Dale sinds enige jaren organiseert. Jorritsma had blijkbaar niet de tijd genomen om zich in te lezen en verhaspelde de verhaspeling tot vitofuk. Achteraf vond zelfs de auteur, na enige discussie, het woord ook te flauw en rekende hij elke spelling ervan goed. En daarmee behaalde René Dijkgraaf (zes fout) zijn tweede overwinning in korte tijd – althans, officieus. Want in Almere doen mensen van buiten alleen voor spek en bonen mee.

Soetekouw

Docent Nederlands Joop Soetekouw belandde na jaren eindelijk op het erepodium

Ondanks al die nieuwe samenstellingen die je alleen in de online Van Dale terugvindt, zoals Bokitoproof, cartierkippen en breezerbabe, was het dictee stukken eenvoudiger dan de editie 2013. Alleen burgemeester Jorritsma noemde het ‘walgelijk moeilijk’. Met 24 fouten per deelnemer werd er prima gescoord. Dat bleek ook tijdens de prijsuitreiking. De hoofdprijs moest worden gedeeld door maar liefst drie winnaars. Gemeentelijk communicatieadviseur Bernadet Timmer, docent en dicteeveteraan Joop Soetekouw en Manon Mikkers maakten elk acht fouten. Kunstenares Paulina Martin de Kreij, die de trofee creëerde, mag dus aan de slag voor twee extra beeldjes.

De burgerzaal van het Almeerse stadhuis was woensdagavond 1 oktober gevuld met 86 deelnemers waarbij de gemiddelde leeftijd lager lag dan vorig jaar: 46. Dat was vooral te danken aan een team gymnasiumleerlingen, dat erg goed scoorde. Maar de teamprijs ging uiteindelijk naar De Nieuwe Bibliotheek met 92 fouten.

De tekst van het dictee vindt u hier. De foto’s zijn stills uit de reportage van Omroep Flevoland.

Reacties zijn gesloten.