Alphens Dictee maakt geslaagde rentree

Na twee jaar van gedwongen annuleringen kon de soroptimistenclub van Alphen aan den Rijn eindelijk het elfde Groot Dictee organiseren. Het verliep vlekkeloos, als vanouds.

Alphen 2022

Voorlezer John Kroes kweet zich met verve van zijn taak

door Jeroen van Heemskerck Düker

Gemiddeld 21 fouten scoorden de deelnemers aan het Groot Alphens Dictee, dat op vrijdag 8 april eindelijk zijn rentree maakte op de evenementenkalender. Twee jaar achtereen moest de soroptimistenclub de avond annuleren wegens coronabeperkingen. In die tijd hebben de trouwe bezoekers kennelijk stevig kunnen oefenen: in 2019 maakten de 86 schrijvers samen nog 1900 fouten, resulterend in een gemiddelde van 23.

De invalbeurt van notaris John Kroes, die in de laatste editie op stel en sprong het stokje moest overnemen van burgemeester Liesbeth Spies, was goed bevallen. Daarom stond hij ook deze keer achter het katheder, nu in de nagelnieuwe aula van het Groene Hart Lyceum. Een fraaie locatie, die ampel plaats bood aan de bijna zestig liefhebbers. Kroes moest er even inkomen, maar alras overrompelde hij zijn gehoor met de tekst over de grootsteedse ambities van provinciestad Alphen aan den Rijn. En voor degene die het tempo niet kon bijhouden, was hij niet te beroerd zinsdelen uitentreuren te herhalen.

Alphen 2022

Team de Penvrienden behaalde het zilver. Van links af: Han van Osch, Lizi van Vollenhoven en Randy van Halen

Liflafjes

Auteur Walter Oussoren, docent Nederlands aan het lyceum, twijfelde in zijn dictee aan de ambities van het gemeentebestuur van zijn woonplaats, haantje-de-voorste in plannenmakerij: volgens hem kun je ervan op aan dat de rijkeluismentaliteit triomfeert ten nadele van Jan met de pet en de milieulobby. Dat gaf hem de gelegenheid een alinea in de tekst te voegen waarmee hij de bokken van de schapen kon scheiden: Horeca-uitbaters van heinde en verre zorgen ervoor dat de liflafjes minnende Alphenaar zich, na de ideeëloze entrecotejes, in zijn nieuwe luilekkerland verlustigt aan oosterse teppanyakigerechten, Griekse souvlaki’s en Marokkaanse tajineschotels. Zie dat maar eens foutloos op te schrijven, zeker als de voorlezer hardnekkig ‘antrekotjes’ blijft zeggen.

Dat lukte dan ook maar weinigen. Na de uitstekende, vlotte tekstuitleg van de schrijver restte er weinig hoop op fenomenale resultaten. De jury – eveneens flink op stoom – werkte niet mee aan een verrassende eindscore door zelfs ontbrekende komma’s als fouten aan te merken. Die flauwiteit zou toch eens reglementair verboden moeten worden. Komma’s horen in tegenstelling tot diakritische tekens niet thuis in het domein van de spelling.

Alphen 2022

Bert Jansen en Jeroen van Heemskerck Düker veroverden als team de Woordenaars de eerste plaats

Baken

Bij de teams eindigde het vierspan met de intrigerende naam Slippend Strijken op de derde plek, met een gemiddelde van 15 fouten per persoon. Deelnemers buiten Alphen bevolkten de teams op de tweede en eerste plaats, respectievelijk de Penvrienden (8 fouten gemiddeld) en het duo de Woordenaars (7 fouten). Dezelfde verdeling was te zien bij de individuele deelnemers. Beste Alphenaar was Els Bouthoorn met 13 fouten, die daarmee het brons veroverde. Lizi van Vollenhoven uit Voorburg pakte met 7 fouten het zilver. Zij was zo gis geweest zich als teamlid van de Penvrienden ook in te schrijven als individuele deelneemster. De Dikke Van Dale, vers van de pers, ging naar Rein Leentfaar uit Middelburg, die met maar één foutje een afgetekende zege boekte.

Alleszins bevredigende cijfers dus, net als het getal op de cheque die aan het eind van de avond overhandigd werd aan de stichting Kolewa: 4200 euro. De stichting biedt steun aan kinderen en gezinnen in arme, geïsoleerde gebieden van Indonesië. Ook de opbrengst van de loterij kwam ten goede aan de stichting. Dat traditionele pauzevermaak bracht ook deze editie veel vertier en maakt – samen met de altijd goede teksten en de vele deelnemers – dit goedgeorganiseerde evenement in het Groene Hart tot een lichtend baken in de dicteewereld.

3 reacties

  1. Mooi verslag, Jeroen. Ik moet nog wel een wonder melden.
    Ik vertrok uit de school met kennelijk een Dikke Van Dale, maar toen ik – Lizi was zo vriendelijk mij er te brengen – in het hotel arriveerde, bleek het ineens een wijnpakket van 100 euro te zijn.
    De wonderen zijn de wereld nog niet uit …

    • Veel beter toch? Wat moet je met al die papieren DvD’s immers?
      Gefeliciteerd, Rein.