Bert Jansen wint Katholiek Dictee

Dat je niet rooms hoeft te zijn om het Katholiek Dictee bijna foutloos te maken, bewees de Bussumse docent Nederlands Bert Jansen. Hij maakte slechts één fout in het dictee.

Dat je niet rooms hoeft te zijn om het Katholiek Dictee bijna foutloos te maken, bewees de Bussumse docent Nederlands Bert Jansen. Hij maakte slechts één fout in het dictee dat zondagochtend 2 december werd uitgezonden op Radio 5. En het was nog een raar foutje ook. In de laatste zin schreef hij ‘triumferen’ waar ‘triomferen’ had moeten staan.

Net als de nummer twee Rein Leentfaar (twee fout) maakt Jansen er een gewoonte van dagelijks enkele pagina’s in de Dikke Van Dalen te lezen. Die oefening leverde beiden al heel wat overwinningen op. De typisch katholieke begrippen in de tekst van schrijfster-filosofe Désanne van Brederode brachten beide dicteetijgers niet in moeilijkheden. Toch was het een pittig dictee, met zinnen als de volgende: ‘Een retraiteklooster zou soelaas bieden, zeker als hij zich daar, omringd door hoogbejaarde monniken en een enkele ongeschoeide karmeliet, kon bekwamen in secure restauratie van monstransen, reliekhouders, crucifixen, iconen en kazuifels of van de kalligrafie in Byzantijnse getijdenboeken.’

Op de webstek van de NOS vindt u een bericht over het dictee, dat in de ogen van initiatiefnemer Bart Geeraedts van het RKK het begin kan zijn van een traditie.

Reacties zijn gesloten.