Brielse winnares in Hellevoets dictee

Dammie Roosa uit Brielle was met slechts acht fout de sterkste op zaterdag 17 november in Hellevoetsluis.

Toine Bisscheroux

De elfjarige Toine Bisscheroux was de jongste deelnemer in Hellevoetsluis

We moesten er even op wachten , maar het Hellevoets Dictee is terug van weg geweest. Zaterdagavond 17 november werd in de expositieruimte van Droogdok Jan Blanken de bekende taaltest gehouden. Een vijftiental deelnemers durfde de uitdaging aan om hun taalkennis te testen. “Het is misschien niet veel, maar waarschijnlijk hebben we het neusje van de zalm in huis”, aldus Droogdokdirecteur Frans ten Hoor in zijn welkomstwoord.

Liesbeth Snoei, schrijfster van het dictee, nam de aanwezigen mee terug in de tijd van tsaar Peter de Grote, zijn betrokkenheid bij de bouw van het fregat de Shtandart tot aan de bouw en activiteiten van de huidige replica van kapitein Vladimir Martous. “Ik heb het bewust niet al te moeilijk gemaakt om de deelname niet te ontmoedigen.” Niettemin zorgden subtiele valkuiltjes voor de onvermijdelijke fouten.

Dammie Roosa

Dammie Roosa deed voor de eerste keer mee en won direct de hoofdprijs.

Theo Prenen had de beste score: zeven fout. De bestuursvoorzitter van de Stichting Jan Blanken was echter zo sportief de eer van de overwinning te laten aan zijn naaste concurrent. Dat werd Dammie Roosa uit Brielle met slechts een misser meer. Uit handen van Frans ten Hoor ontving zij een oorkonde en een waardebon. Haar reactie: “Dit is voor mij de eerste keer om mee te doen. De folder tijdens de welkomstdag was de directe aanleiding. Met het schrijven van verhalen en gedichten ben ik wel vaker met taal bezig. Een mooie beloning.”

In de top drie van de uitslag vinden we Hellevoets burgemeester Erik van Heijningen, die slechts een foutje meer dan de winnares noteerde. Hij bekende genoten te hebben van de deelname. “Op de middelbare school werd veel aandacht aan taal besteed. Ik heb gevoel voor taal. Een mooie score. Volgend jaar ben ik er weer bij.” Wethouder Evert Taal had waarschijnlijk zijn dag niet. ”Mijn score lig iets boven het gemiddelde”, reageerde hij diplomatiek op zijn deelnameresultaat.

Evert Taal en Erik van Heijningen

Wethouder Evert Taal en de uitstekend scorende burgemeester Erik van Heijningen

Koos Mol, tweevoudig winnaar van eerdere edities van het dictee, bewees opnieuw sterk in zijn taalschoenen te staan. Hij eindigde gelijk met de burgemeester. Jongste deelenemer was Toine Bisscheroux. De elfjarige scholier van de Hendrik Boogaardschool genoot van zijn deelname. “Een mooie test van mijn taalkennis.” Bijzonder was de deelname van Joseph en Anna , afkomstig uit respectievelijk Wit-Rusland en Estland. Beiden zijn nauw betrokken bij de Shtandarten wilden zo hun verworven kennis van de Nederlandse taal op de proef stellen. “Een prettige ervaring.”

Tekst: Jacques Verheijen

Reacties zijn gesloten.